Populacione mere i trošenje javnih prihoda

Društvo Politika

Najnovijom Odlukom sokobanjskog opštinskog parlamenta proširen je obim prava porodici sa decom i finansijska podrška za podsticanje rađanja dece.

Pravo na novčanu pomoć imaju nezaposlene porodice u trajanju od godinu dana u iznosu od 10.000 mesečno. Pravo na jednokratnu novčanu pomoć od 50.000 za svako novorođeno dete imaju roditelji, ako jedan od njih ima najmanje godinu dana prebivalište na teritoriji opštine Sokobanja.

Jedan od partnera mora takođe da ima jednogodišnje prebivalište na području opštine kako bi par mogao da koristi pomoć od 50.000 za svaki započet postupak vantelesne oplodnje. Osim toga potrebna je određena medicinska dokumentacija.

Odbornici su usvojili nekoliko odluka o utvrđivanju programa korišćenja sredstava od nekoliko taksi. Od boravišnih taksi planirano je 23 miliona dinara, u odnosu na prošlogodišnjih 18 miliona. Prikupljena sredstva koristiće se za promociju turizma i organizaciju manifestacija. Sredstva koja budu prihodovana od naknade za korišćenje prirodnog lekovitog faktora, u visini od 2,5 miliona koristiće se za održavanje javnih zelenih površina.

U ovoj godini planirani su opštinski budžetski prihodi od korišćenja šuma i šumskog zemljišta, odnosno od taksi od posečenih stabala u individualnim šumama, u visini od 1,8 miliona dinara. Sredstva će biti utrošena za održavanje izletišta, staza i sanitarnu seču. Pitanje održavanja šuma je izazvalo interesovanje odbornika, koji su zatražili da opština ima aktivniju ulogu u zaštiti i očuvanju sokobanjskih šuma.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

twenty − fourteen =