Популационе мере и трошење јавних прихода

Друштво Политика

Најновијом Одлуком сокобањског општинског парламента проширен је обим права породици са децом и финансијска подршка за подстицање рађања деце.

Право на новчану помоћ имају незапослене породице у трајању од годину дана у износу од 10.000 месечно. Право на једнократну новчану помоћ од 50.000 за свако новорођено дете имају родитељи, ако један од њих има најмање годину дана пребивалиште на територији општине Сокобања.

Један од партнера мора такође да има једногодишње пребивалиште на подручју општине како би пар могао да користи помоћ од 50.000 за сваки започет поступак вантелесне оплодње. Осим тога потребна је одређена медицинска документација.

Одборници су усвојили неколико одлука о утврђивању програма коришћења средстава од неколико такси. Од боравишних такси планирано је 23 милиона динара, у односу на прошлогодишњих 18 милиона. Прикупљена средства користиће се за промоцију туризма и организацију манифестација. Средства која буду приходована од накнаде за коришћење природног лековитог фактора, у висини од 2,5 милиона користиће се за одржавање јавних зелених површина.

У овој години планирани су општински буџетски приходи од коришћења шума и шумског земљишта, односно од такси од посечених стабала у индивидуалним шумама, у висини од 1,8 милиона динара. Средства ће бити утрошена за одржавање излетишта, стаза и санитарну сечу. Питање одржавања шума је изазвало интересовање одборника, који су затражили да општина има активнију улогу у заштити и очувању сокобањских шума.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

9 + eighteen =