planina ozren

Подаци упозоравају, повећан број позива људи који бораве у природи

Друштво

Према подацима ПК „Озрен”, услед ситуације изазване вирусом КОВИД – 19, дошло је до наглог пораста активности чланова Горске службе спасавања Србије и планинарских клубова. Разлог за пораст активности је свакако повећан број људи који бораве на планинама и брдима наше земље. Велики број људи није отишао на дуго планирана летовања у Грчку, Црну Гору и остале популарне летње дестинације, већ су приморани да алтернативе проналазе на територији Србије.

Како сазнајемо од људи из ПК „Озрен”, у периоду од 1.8.-2.8. чланови ГСС И ПК су примили преко 20 позива на службене телефоне широм Србије, од чега су 18 били позиви за помоћ. Позиви за помоћ су долазили из свих крајева Србије, од Фрушке горе, преко Столова, Копаоника, Златибора, Ртња па све до Старе планине.

− Неки позиви су успешно решени само телефонским навођењем људи са места на коме је дошло до губљења, на нека губљења су спасиоци лично излазили у претраге и спасавање, а у обе ситуације су резервни тимови били у приправности. Приметили смо да је дошло до раста броја повређивања на неприступачним теренима услед неадекватне опремљености, непознавања терена, непознавања опасности у планини, као и генерално, непознавања планинарских активности. Мали број повређених су искусни планинари, чланови ПСС, а већи број њих су углавном градски људи, који само покушавају да побегну од летњих врућина и жега − поручују из ПК „Озрен”.

Према саветима искусних планинара, не треба никад ићи сам у планину и пре поласка треба испланирати своју активност. Ако ипак идете сами, обавестите некога од пријатеља /родбине о својим плановима и активностима, помените им планирану путању. Уколико први пут идете у тај реjон или на ту планинарску стазу, контактирајте локално планинарско друштво, проверите временску прогнозу за тај дан, ако је најављено невреме или олуја размислите о одлагању шетње. Када кренете у планину, понесите довољно воде и хране за целодневну активности, плус нешто у резерви што ћете прошетати у ранцу. Поред хране, неопходно је понети и комплет за пружање прве помоћи, обавезно понети и чеону лампу у случају да вас ухвати мрак у планини. Веома је битно пре поласка на активност напунити батерију на мобилном телефону. Меморишите број Горске службе спасавања или локалног планинарског клуба у случају да скренете са стазе и не можете наћи пут.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 × 3 =