Počela Dečja nedelja

Društvo

Dečja nedelja, jedna od najlepših manifestacija, koja se već decenijama unazad obeležava širom naše zemlje, počela je danas i trajaće do nedelje 7. oktobra. Ove godine obeležava se pod sloganom „Moje je pravo da živim srećno i zdravo – odrastanje bez nasilja” i ima za cilj da skrene pažnju najšire javnosti na problem nasilja nad decom i ukaže na važnost toga da se svi odgovorni akteri – škola, policija, zdravstvo, sudstvo, institucije socijalne zaštite, roditelji i deca, čvrsto udruže protiv nasilja i tako zaštite svako dete u našem društvu.

Vrlo je važno da svi budu informisani i spremni da daju svoj doprinos zdravom odrastanju i tako stvore bezbedne uslove za život, igru i učenje jer u situacijama nasilja svi gubimo – ističu organizatori manifestacije. Razvijanje veština komunikacije i zdravih stilova života pravi je put do rešenja.


Dečja nedelja u Osnovnoj školi „Mitropolit Mihailo” biće obeležena mnogobrojnim aktivnostima. Danas su nastavnici razredne i predmetne nastave predstavili učenicima program obeležavanja „Dečje nedelje”. Sutra, 2. oktobra, na svim časovima odeljenskih starešina obrađivaće se tema „Nasilje i šta sa njim”, a biće održana i sednica Učeničkog parlamenta na kojoj će biti predstavljen rad dobrotvornog društva „Sveti Sava” i definisan pojam nasilja uz planiranje tribine i ostalih preventivnih aktivnosti.

U sredu 3. oktobra, predstavnici svih razreda posetiće predsednika opštine, a biće organizovana i radionica pod nazivom „Kretivnošću protiv nasilja” u okviru koje će učenici, uz pomoć nastavnika likovne kulture i tehničkog obrazovanja, izraditi upotrebne predmete a zatim ih razmenjivati, odnosno međusobno poklanjati uz poruke prijateljstva.

U četvrtak će, već po tradiciji, u organizaciji Branislava Bokana, nastavnika fizičkog vaspitanja, biti održana izložba kućnih ljubimaca učenika starijih razreda dok će mlađi razredi tog dana raditi likovne ili literarne radove na temu „Moj kućni ljubimac”.

U petak će biti održana akcija „Deca – deci” u okviru koje će učenici sakupljati garderobu i školski pribor za svoje drugare kojima je to potrebno. Za vikend će svi učenici i nastavnici imati zadatak da osmisle načine i učine nešto lepo i korisno za najbliže iz svog okruženja. Na narednom ČOS-u praviće se lista dobrih dela.

Dečja nedelja je prvi put obeležena 1934. godine na predlog organizacije Prijatelji dece Srbije, a 1987. godine definisana je Zakonom o društvenoj brizi o deci. Manifestacija Dečja nedelja se svake godine održava u mesecu oktobru, sa ciljem skretanja pažnje javnosti na decu i mlade, kao nosioce prava, na potrebe dece u porodici, društvu i lokalnoj zajednici, na njihovo pravo da odrastaju u što boljim uslovima, na jednake šanse za razvoj i ostvarenje potencijala, svakog deteta.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

13 − 12 =