Завршена 23. Уметничка колонија „Сокоград”

Култура

Уметничка колонија „Сокоград”, 23. по реду, ове године одржана је од 24. до 30. септембра. Након колоније Сокобања је постала богатија за још десет уметничких дела која су производ овогодишњих учесника.

Један од учесника на колонији био је и Иван Величковић, сликар из Панчева. Према његовим речима, Сокобања је веома инспиративна средина и лако је наћи надахнуће за рад.

‒ Нисам први пут у Сокобањи али први пут учествујем на колонији. Организација је сјајна, домаћин се потрудио да сликарима обезбеди све услове за рад ‒ каже Величковић и додаје да би волео да се врати у Сокобању и као туриста и као сликар.

Маријана Ђорђевић Обрадовић из Београда, која се поред режије и продукције бави сликарством, била је учесник колоније и пре девет година, и како нам је рекла, од тада носи дивне утиске што је био разлог њеног поновног доласка.

‒ Ја сам више пута боравила у Сокобањи приватно и могу да кажем да ово једно дивно место са дивним ваздухом и посебном енергијом и ја се Сокобањи увек радо враћам ‒ каже наша саговорница.

Уметничка колонија Сокоград постала је традиционална манифестација културног стваралаштва, поред других, које на избирљивом туристичком тржишту годинама подижу углед Сокобање тако да се она налази у самом врху по свим бањско-туристичким параметрима у Србији.

Организатор овогодишње колоније је Народна библиотека „Стеван Сремац”. Сликари су били смештени у хотелу „Моравица” где је су, поред услуге смештаја и исхране, на располагању имали и импровизовани атеље у коме су настала поменута дела.

Иначе, ове године, по одлуци уметничког савета, на колонији су учествовали: Светлана Цеца Крстић из Београда, Небојша Јоцић из банатског Новог Села, Оливера Протић из Београда, Милован Панић из Панчева, Маријана Ђорђевић Обрадовић из Земуна, Момир Армуш из Сокобање, Јелена Лалић из Панчева и Иван Величковић, такође из Панчева.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

15 + three =