Svetska organizacija Roma

Сокобања ускоро можда добија рециклажни центар

Друштво

Јован Дамјановић, председник Светске организације Рома и амбасадор мира при УН, јуче је у згради општине одржао састанак са представницима локалне самоуправе – Драганом Спасић, помоћницом председника општине Сокобања, Миленом Гаћешом, шефом кабинета председника и Гораном Дудићем, којима је изложио идеју о отварању рециклажног центра у Сокобањи.

Ромска заједница Србије, у оквиру свог пројекта, подржаног од стране ресорних министарстава, у току претходних година, отворила је велики број рециклажних центара широм Србије. Пројекат предвиђа изградњу објеката, односно центара где ће бити смештена и опрема за пресовање и балирање амбалаже.

Svetska organizacija Roma – Дошао сам код челних људи општине Сокобања, јер смо добили од државе пројекат да отворимо рециклажни центар за сакупљање безопасног амбалажног отпада. Данас се нигде не одваја амбалажни и комунални отпад, све то иде иде заједно па на депонију. Рециклажни центар омогућава да се одваја амбалажни отпад, картон, папир, пластика, метал и то иде на разврставање и балирање у нашем центру, на тај начин продужавамо и век депонији јер не иде сав отпад тамо. Ми имамо комплетну фабрику са свим потребама, имамо пресу 25 тона и 16 нових камионета. Гледао сам како се сакупља тај амбалажни отпад овде и није лепа слика, ово је туристички град, леп град, и мора на савременији начин, употребом нових технологија да се врши сакупљање амбалажног отпада да би град био чистији, а становништво здравије. Циљ нам је да запослимо ромско и неромско становништво. Заправо онима који су тренутно на социјалним јаслама и на бироу, овај посао ће омогућити да обезбеде егзистенцију себи и својим породицама – рекао је Дамјановић.

Поред тога, наш саговорник истиче да је заштита животне средине врло значајан фактор свуда у свету, а посебно у туристичким местима и да би отварање рециклажног центра дало велики допринос модернизацији Сокобање.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four × five =