Конкурси Зајечарске иницијативе за младе људе из региона

Друштво

Зајечарска иницијатива је расписала конкурсе у оквиру своја три програма малих донација: Школски избори, Млади у покрету, Зиманов фонд за младе. Након прошлогодишњих успеха са овим програмима, број градова и општина из којих је могуће конкурисати, сада је проширен. Програм је намењен ђачким парламентима који долазе из средњих школа са територије следећих општина или градова: Зајечар, Књажевац, Бољевац, Сокобања, Бор, Неготин, Мајданпек, Кладово, Сврљиг, Пирот, Бабушница, Алексинац, Јагодина, Параћин, Ћуприја, Крушевац, Ћићевац, Варварин, Свилајнац, Деспотовац, Жагубица, Кучево, Петровац на Млави и Ниш.

Кроз програм “Школски избори”, Зајечарска иницијатива пружа комплетну техничку, менторску и финансијску подршку ђачким парламентима да испланирају, припреме и спроведу школске изборе. Кроз веома забаван процес, ученици средњих школа ће имати прилику да сакупљају потписе за своју кандидатуру, окупе своје изборне тимове, учествују на едукацији о изборима и спроведу праве кампање у својим школама. Кандидати и њихови тимови ће за своје кампање имати на располагању средства на основу претходно достављеног и одобреног буџета. Овај програм има за циљ да ђачким парламентима средњих школа омогући да своје председнике и председнице изаберу кроз праве и директне изборе.Школски избори су веома ефикасан начин да млади уче о демократији, изборима и сродним темама, као и да им се јача поверење у демократске институције и процесе.

У оквиру програма „Млади у покрету”, ђачки парламенти са територије наведених градова и општина, могу да конкуришу за максимални износ до 700 америчких долара у динарској противвредности. Циљ овог програма је да се младим људима понуди додатна могућност за демократско и грађанско образовање и то кроз активности које сами осмисле и реализују.

„Зиманов фонд за младе” намењен је организацијама младих и за младе. За максималан износ до 3,000 америчких долара, могу да конкуришу регистрована удружења грађана и да предложе идеје које могу да допринесу одговорном и активном учешћу младих у демократском животу локалних заједница. У оквиру овог програма, подршку могу да добију они пројекти, које иницирају млади, како би кроз традиционалне или иновативне уметничке форме и креативно изражавање, промовисали вредности демократског друштва, права и слободе грађана и слободу изражавања међу другим младим људима или се критички осврнули на конкретне примере кршења ових вредности, слобода и права у заједници.

Заинтересована удружења грађана и заинтересоване школе,ђачки парламенти могу да пронађу све информације о конкурсима на интернет страници www.ziman.rs. Пријављивање се обавља искључиво путем наведеног сајта, попуњавањем онлајн формулара. За све додатне информације у вези са конкурсом, можете се обратити координаторки програма донација, Драгани Гогев (gagac@zainicijativa.org, 019 440 225 ili 060 7 444 004). Рок за пријаву је 20. децембар ове године.

Зиманов програм малих донација реализује Зајечарска иницијатива у сарадњи са Фондацијом Искорак, уз подршку  National Endowment for Democracy.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fourteen − two =