ПК „Озрен“ позвао ПД „Оштра чука“ на договор о сарадњи

Друштво

ПК „Озрен“ доставио је нашој редакцији саопштење за јавност као реакцију на изјаву ПД „Оштра чука“ која је, у форми саопштења, достављена нашој редакцији у којој је поменут ПК „Озрен“ у негативном контексту. У саопштењу се каже да је ПК „Озрен“ у свом програмском опредељењу навео да је њихов главни приоритет трасирање, уређење и маркирање планинарских стаза у окружењу Сокобање, са посебним акцентом на стазе Европског пешачког пута Е4, Виа Карпатике и сокобањске трансверзале.

-Активности на овим деоницама су покренуте од самог оснивања, тако да је већ у јулу 2015. ПК „Озрен“ био домаћин представницима планинарских савеза Румуније, Србије и Тимочког региона. Тада су договорене активности на реализацији пројекта Виа Карпатика и тада је договорено да почетна тачка те стазе буде Сокобања. Три планинара из Румуније су кренула договореном трасом од Сокобање до Ртња (која ће уједно бити и деоница пута Е4) у пратњи два планинара из ПК „Озрен“. Такође, од 2016. до данашњих дана су организоване акције на трасирању и уређењу стаза до Голе планине, Лисца и Леденице из разних праваца. Један део тих стаза је ПД „Оштра чука“ користила 2019. и 2020. за своје локалне акције од Шарбановца до Голе планине и до Бабе. За све наведене активности постоје извештаји који су објављени на фејсбук страници нашег клуба. Такође, у годишњим плановима у претходном периоду су навeдене планиране акције за Е4, Виа Карпатику и трансверзалу. Деоница пута Е4 од Ртња (преко Шиљка) до Сокобање је дужине од 23 км. Наш клуб је до сада уредио и обележио око 16 км, тако да је остало још 7 км до Сокобање, што ће у наредном периоду бити и завршено. Тако да констатација ПД „Оштра чука“ да су они уредили и обележили ову деоницу и ту нема шта да се ради, једноставно није тачна, што се може видети на терену- наводе из ПК „Озрен“.

Они подвлаче да цене напор и резултате које ПД „Оштра чука“ улаже и постиже на организовању планинарских акција, као и на трасирању, уређењу и обележавању планинарских стаза у сокобањском окружењу. Али подсећају да, ако би се стриктно применили прописи , ПД „Оштра чука“ нема лиценцираног маркиранта, тако да не би требало да обавља послове обележавања док, према њиховим речима, ПК „Озрен“ има три лиценцирана маркиранта и са пуним правом ради на пословима маркирања планинарских стаза.

-ПК „Озрен“ не жели да било ко подцењује и умањује рад чланова нашег клуба, јер резултати тог рада су, између осталог, и преко 320 км планинарских стаза, које су трасиране и углавном уређене и маркиране. Позивамо ПД „Оштра чука“ да се не дописујемо саопштењима за јавност, већ да организујемо заједнички састанак, на коме ћемо разјаснити све несугласице и покушати да решимо проблеме који постоје, укључујући и питање статуса неколико планинарских стаза, које је ПК „Озрен“ комплетно трасирао, уредио и маркирао, а које је ПД „Оштра чука“ пријавила као да је она то урадила. Препуштамо ПД „Оштра чука“ да одреди место, датум и време заједничког састанка, који би, по нашем мишљењу, требало да резултира већем разумевању и почетком сарадње ова два клуба. Јер, природа и планинарске стазе у сокобањском окружењу припадају свима, а на нама планинарима је да пружимо логистичку подршку и да их приближимо и становницима сокобањске општине и гостима, који долазе, а у циљу пропагирања здравог начина живота и активности у природи – стоји у саопштењу достављеном нашој редакцији.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fifteen − 8 =