PK „Ozren” postigao veliki uspeh u okviru planinskog trekinga Srbije

Sport

PK „Ozren” u sklopu planinarskog trekinga osvojio je treće mesto u Kupu Srbije, dok je u Prvenstvu zauzeo peto mesto ekipno. Ovo takmičenje organizovao je Planinarski savez Srbije, a najboljim ekipama i pojedincima u oba takmičenja dodeljeni su pehari i dipome na nedavno održanom Sajmu sporta u Beogradu.

Treking liga je planinarsko takmičenje u pešačenju koje se održava na obeleženim planinarskim stazama različite dužine i zahtevnosti (mala, srednja i velika). Staze su vrednovane brojem bodova prema težini koji se za učesnike sabiraju iz više takmičenja u ligi na kraju sezone kada se određuju plasmani pojedinaca i klubova.

Prema rečima Ilije Kneževića, predsednika PK „Ozren”, ovo je veliki uspeh za ovako mali klub i sredinu iz koje potiče, jer je na ovim takmičenjima iz godine u godinu konkurencija sve veća, tako da je sada učestvovalo 760 takmičara iz 61 planinarskog kluba iz svih krajeva Srbije.

– Na takmičenjima je učestvovao 21 član našeg kluba, ekipa je bila kompaktna, a uspehu su najviše doprineli mlađi članovi ekipe. Svako od nas prepešačio je u proseku oko 180 km sa usponima od 6.300 metara u vertikalnom pravcu i isto toliko u silasku – kaže Ilija Knežević, vođa i najstariji član ekipe.

Najbolji plasman u pojedinačnoj konkurenciji postigao je Nenad Živković, koji je u konačnom plasmanu bio jedanaesti. Opštem uspehu doprineli su pojedinačni rezultati i ostalih članova sokobanjskog planinarskog kluba. Pre svih Dragana Milanović koja je na Master kupu u Lipovcu i na Jastrepcu osvojila prvo mesto na srednjoj stazi, na stazi u Sokobanji na Rajcu osvojila treće mesto, a u poslednjem kolu na Grzi Milanović je osvojila treće mesto na velikoj, najzahtevnijoj i najdužoj stazi. Pored toga Matić Milica je osvojila treće mesto u Vrsi u sklopu drugog kola, a u muškoj konkurenciji Aleksandar Ružić je osvojio prvo mesto na maloj stazi u Sokobanji i drugo mesto na Grzi.

PK „Ozren” formiran je 2015 godine, tako da spada u relativno mlade klubove, a trenutno ima 80 članova.

– Mi u našem klubu propagiramo zdrav način života i akcije na kojima učestvujemo i koje organizujemo prilagođene su različitim starosnim dobima i željama članova. Postoje takmičarskog ali i čisto rekreativnog karaktera – rekao je Knežević.

Ovaj klub intenzivno radi i na trasiranju i obeležavanju planinarskih staza, a trenutno je u fazi realizacije zaokruženja sokobanjske transverzale po odbodu kotline, što će biti izuzetna atrakcija za goste. Od naredne godine ovaj klub uvrstiće u svoje aktivnosti i planinarsku orjentaciju u sklopu koje se rešavaju određeni tehnički zadaci i uz pomoć mape i kompasa pronalaze određene lokacije na terenu što će, prema mišljenju Kneževića, posebno biti zanimljivo mlađim članovima kluba.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

1 + 11 =