Pesnik Vlasta N. Cenić u Sokobanji povodom „Dečje nedelje”

Društvo Kultura

Vlasta N. Cenić, dečiji pesnik, čuvar narodnog jezika i običaja, nastupio je u Sokobanji u okviru Dečje nedelje. Predstava ,,Bata će se ženi u selo sas jedan padež” poklon je Kulturnog centra starijim osnovcima povodom Dečije nedelje. Cenić kaže da je predstava priča o prošlosti kojom želi da dopre do mlade publike. Stihove je pisao i kazuje ih onako kako se govori na jugu Srbije odnosno na prizrensko-timočkom dijalektu.

− Ja ovu svoju predstavu zovem moderni pesnički stend-ap, tako da to veoma moderno zvuči a ja zapravo pričam jednu priču iz prošlosti. Mnogi kažu, kako će to deca u 21. veku razumeti. Ali hoće, čuči to u njima kao i u nama starijima. Dijalekat je naša lična karta, naš izvod iz matične knjige rođenih, ako to izgubimo, onda smo mnogo toga zaboravili a ovako učimo svoj književni jezik ali ne smemo da zaboravimo narodni jezik i to je moja misija − rekao je on.

Cenić ističe da za decu treba pisati vedro i da se on trudi da njegovi stihovi posvećeni najmlađima budu upravo takvi, razigrani.

− Mislim da je sve sumorno i sivo oko nas, pa da bar kroz ovakve manifestacije poput „Dečje nedelje” i vedre stihove, damo deci malo radosti, a da se ujedno oradostimo i mi stariji − rekao je pesnik na kraju našeg razgovora.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

17 − 9 =