Песник Власта Н. Ценић у Сокобањи поводом „Дечје недеље”

Друштво Култура

Власта Н. Ценић, дечији песник, чувар народног језика и обичаја, наступио је у Сокобањи у оквиру Дечје недеље. Представа ,,Бата ће се жени у село сас један падеж” поклон је Културног центра старијим основцима поводом Дечије недеље. Ценић каже да је представа прича о прошлости којом жели да допре до младе публике. Стихове је писао и казује их онако како се говори на југу Србије односно на призренско-тимочком дијалекту.

− Ја ову своју представу зовем модерни песнички стенд-ап, тако да то веома модерно звучи а ја заправо причам једну причу из прошлости. Многи кажу, како ће то деца у 21. веку разумети. Али хоће, чучи то у њима као и у нама старијима. Дијалекат је наша лична карта, наш извод из матичне књиге рођених, ако то изгубимо, онда смо много тога заборавили а овако учимо свој књижевни језик али не смемо да заборавимо народни језик и то је моја мисија − рекао је он.

Ценић истиче да за децу треба писати ведро и да се он труди да његови стихови посвећени најмлађима буду управо такви, разиграни.

− Мислим да је све суморно и сиво око нас, па да бар кроз овакве манифестације попут „Дечје недеље” и ведре стихове, дамо деци мало радости, а да се уједно орадостимо и ми старији − рекао је песник на крају нашег разговора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four × 2 =