Otvaranjem izložbe zvanično počela 27. Likovna kolonija „Sokograd”

Društvo Kultura

Već po tradiciji 27. Umetnička kolonija „Sokograd” počela je zvanično sinoć, otvaranjem izložbe slika sa prethodne kolonije u Maloj galeriji legata „Milun Mitrović”. Bratislava Majkića, organizatora muzejskih delatnosti Narodne biblioteke „Stevan Sremac”, kaže da je devet umetnika iz raznih krajeva Srbije, smešteno u hotelu „Moravica” u čijem će improvizovanom ateljeu i ove godine stvarati svoja umetnička dela, koje će na kraju pokloniti Sokobanji.

− U radu kolonije učestvuje deset učesnika, deset akademskih slikara, jedan od njih je , kao i svake godine slikar iz Sokobanje, član umetničkog saveta, ove godine je to Marijana Petrović Petković. Ostali učesnici su iz iz Paraćina, Kruševca, Požarevca, Beograda i Niša − rekao je Majkić.

Koloniju je zvanično otvorio Miodrag Nikolić, predsednik privremenog organa opštine Sokobanja, koji se ovom prilikom zahvalio svim organizatorima i učesnicima, koji su učinili da kolonija doživi skoro tri decenije postojanja, posebno profesoru u penziji Momiru Armušu koji je jedan od začetnika i idejni tvorac ove manifestacije.

− Kroz 27 kolonija prošlo je više od dvesta akademskih slikara, preko 250 dela neprocenjive vrednosti koja su stvarana u improvizovanom ateljeu u dva najlepša godišnja doba, u jesen i proleće, ostalo je našoj Sokobanji i ja se nadam nadam se da ćemo u naredne dve godine dobiti novi legat što je veoma bitno − istako je Nikolić.

Kolonija će trajati do subote 11. novembra, a do tog datuma trajaće i izložba slika sa prethodne kolonije koju meštani i turisti mogu da razgledaju u Maloj galeriji Legata „Milun Mitrović”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

1 + twelve =