Отварањем изложбе званично почела 27. Ликовна колонија „Сокоград”

Друштво Култура

Већ по традицији 27. Уметничка колонија „Сокоград” почела је званично синоћ, отварањем изложбе слика са претходне колоније у Малој галерији легата „Милун Митровић”. Братислава Мајкића, организатора музејских делатности Народне библиотеке „Стеван Сремац”, каже да је девет уметника из разних крајева Србије, смештено у хотелу „Моравица” у чијем ће импровизованом атељеу и ове године стварати своја уметничка дела, које ће на крају поклонити Сокобањи.

− У раду колоније учествује десет учесника, десет академских сликара, један од њих је , као и сваке године сликар из Сокобање, члан уметничког савета, ове године је то Маријана Петровић Петковић. Остали учесници су из из Параћина, Крушевца, Пожаревца, Београда и Ниша − рекао је Мајкић.

Колонију је званично отворио Миодраг Николић, председник привременог органа општине Сокобања, који се овом приликом захвалио свим организаторима и учесницима, који су учинили да колонија доживи скоро три деценије постојања, посебно професору у пензији Момиру Армушу који је један од зачетника и идејни творац ове манифестације.

− Кроз 27 колонија прошло је више од двеста академских сликара, преко 250 дела непроцењиве вредности која су стварана у импровизованом атељеу у два најлепша годишња доба, у јесен и пролеће, остало је нашој Сокобањи и ја се надам надам се да ћемо у наредне две године добити нови легат што је веома битно − истако је Николић.

Колонија ће трајати до суботе 11. новембра, а до тог датума трајаће и изложба слика са претходне колоније коју мештани и туристи могу да разгледају у Малој галерији Легата „Милун Митровић”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 × five =