Opština Sokobanja nabavila novo vozilo za dom zdravlja

Društvo Zdravlje

Opština Sokobanja je za potrebe Doma zdravlja, nabavila putnički automobil, koji je ovoj zdravstvenoj ustanovi bio preko potreban. U pitanju je vozilo Dačija Sandero, vrednosti oko milion dinara, koje će lekari ove zdravstvene ustanove koristiti prilikom odlaska na teren do seoskih ambulanti, medicinske sestre za odlazak kod pacijenata koji redovno primaju kućnu terapiju kao i patronažna služba.

U skladu sa novim zakonom koji je donet aprila prošle godine, opštine više nisu osnivači domova zdravlja već su oni vraćeni pod okrilje Ministarstva zdravlja pa su u skladu sa tim i obaveze nabavke opreme i medicinskog materijala prenete na resorno ministarstvo odnosno Republiku Srbiju.

− I pored toga što Opština Sokobanja stupanjem na snagu pomenutog zakona nema obavezu da finansira naš dom zdravlja, lokalna samouprava imajući u vidu da je zdravlje stanovnika naše opštine nešto najbitnije iznalazi načine da i dalje, izdvajanjem određenih sredstava iz budžeta pomaže našu zdravstvenu ustanovu − kaže Slaviša Antonijević, direktor Doma zdravlja Sokobanja.

Opština Sokobanja je u prethodnom periodu u tu svrhu iz budžeta izdvajala oko 12 miona dinara godišnje, a zbog pandemije taj iznos je ove godine smanjen na 10 miliona dinara. U toku prethodne dve godine, vozni park sokobanjskog doma zdravlja novcem iz opštinskog budžeta obogaćen je sa dva najsavremenija i najkvalitetnija sanitetska vozila a nabavljen je i ultrazvuk. Kako saznajemo od dr Antonijevića, sa ovom praksom biće nastavljeno i u 2021. godini kada će takođe Opština Sokobanja, iz sopstvenih sredstava nabaviti ono što je najpotrebnije ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

twenty − 3 =