Opština Sokobanja jedna od najtransparentijih lokalnih samouprava u Srbiji

Društvo

Transparentnost Srbija od 2015. godine koristi novu metodologiju za ocenjivanje i rangiranje jedinica lokalne samouprave na osnovu indeksa transparentnosti – LTI. Indeks je zbir pozitivnih poena dobijenih iz indikatora koji podrazumevaju analizu sajtova, dokumenata, odgovora dobijenih na zahteve za slobodan pristup informacijama i neposredan uvid u funkcionisanje uprave, odnosno uslužnih centara, kao i podataka dobijenih od drugih organa. U 2015, 2019. i 2020. godini ocenjene su i rangirane sve opštine, gradske opštine i svi gradovi, a u 2017. godini uzorak od 15 gradova i opština. Opštine i gradovi su rangirani na osnovu kriterijuma transparentnosti, određenih putem 95 indikatorskih pitanja.

Prema tom merenju opština Sokobanja je protekle godine bila na 35. mestu od 145 opština. Lokalna samouprava nije bila zadovoljna tim rezultatom i oformila je radnu grupu za unapređenje transparentnosti čiji je zadatak bio da poprave taj plasman. Koordinator radne grupe bio je odbornik Slaviša Krstić a grupu je činilo više ljudi.

‒ Mi samo na početku krenuli sa analizom na kojim pozicijama imamo loše rezultate. Ono što se analizom pokazalo kao prioritetno je revizija opštinskog sajta u okviru koje smo od javnih preduzeća tražili neophodne podatke, paralelno sa ti se počalo sa ubacivanjem podataka o radu veća i skupštine. Porad toga unaprelili smo i rad uslužnog centra ‒ kaže Slaviša Krstić kordinator radne grupe.

Rezulat rada radne grupe je 8. mesto sa 68 osvojenih bodova što je najbolji rezultat Sokobanje od kada se meri transparentnost.

Krstić dodaje da je u pojedinim oblastima opština imala maksimalan broj poena, kao što je transparentni prikaz realizacije budžeta gde se objavljuje dnevna realizacija budžeta u čemu smo mi jedina opština u Srbiji koja to radi i naglašava se kao primer dobre prakse.

Transparentnost Srbija je istraživanje obavila pregledanjem zvaničnih internet prezentacija gradova, opština i gradskih opština, kao i direktnim uvidom, odnosno posetom svim uslužnim centrima i prostorijama lokalne uprave. Treća grupa izvora su bili odgovori iz samih jedinica lokalne samouprave po zahtevima (poslato je 510 zahteva) za pristup informacijama od javnog značaja. Četvrta grupu izvora su podaci pribavljeni od drugih relevantnih organa (Poverenik za informacije od javnog značaja, Agencija za borbu protiv korupcije).

2 thoughts on “Opština Sokobanja jedna od najtransparentijih lokalnih samouprava u Srbiji

  1. Gde su informacije o medijskim konkursima prosle i ove godine ? Na sajtu transparentne opstine ih nema ..

  2. Xe xe. Transparentna koliko i vas sajt i medijski konkurs. Ne smete komentar da objavite, ali zato smete da lazete da ste transparentni. Xe xe.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

thirteen + 19 =