Манифестација „Свети Јован Биљобер” од 3. до 7. јула

Друштво

Свечаност „Свети Јован Биљобер”, 24. по реду, у организацији Туристичке организације Сокобања, Удружења за лековито биље „Др Јован Туцаков”, д.о.о. „Адонис” и Месне заједнице Мужинац, а под покровитељством Општине Сокобања, одржаће се од 3. до 7. јула.

Манифестација ће бити свечано отворена у уторак 3. јула у амфитеатру Завичајног музеја. Програм свечаности обухвата излете до познатих сокобањских туристичких локалитета уз сакупљање лековитог биља и организован доручак и ручак.

У среду 4. јула биће организован излет до Сесалачке пећине, а наредног дана, 5. јула, учесници ће у седам ујутру кренутти путем планине Озрен, где ће уз предаваче, водиче и практичаре прикупљати лековито биље, а након обележавања узорке одлагати у приручни хербаријум. За петак, 6. јул, планиран је излет до села Врмџе.

Сва три дана са почетком у 19:30 часова у амфитеатру Завичајног музеја биће организована предавања о лековитом биљу. Наиме, као и ранијих година Удружење за лековито биље „Др Јован Туцаков” одржаће обуку берача самониклог лековитог биља, уз доделу сертификата.

У суботу 7. јула на сам празник посвећен Св. Јовану Биљоберу биће одржана и централна манифестација свечаности, односно излет до Ртња и успон на његов највиши врх Шиљак. Излет се реализује у пратњи чланова ПД „Оштра чука” и познавалаца лековитог биља.

У подножју Ртња биће организована изложба домаћих производа, сувенира и народних рукотворина, наградна спортска надметања, плетење венчића од биља и Квиз о познавању лековитог биља, као и културно-уметнички програм.

Традиционални избор „Принцезе Биљарице”, Биљна парада и додела захвалница и диплома, одржаће се са почетком у 20:30 часова у амфитеатру испред Завичајног музеја.

Ова манифестација која, дуже од две деценије, окупља у великом броју сакупљаче лековитог биља, заљубљенике у природу, али и уметнике и авантуристе, има за циљ да ширу јавност упозна са богаством самониклог биља на овим просторима и да заинтересоване учеснике едукује о истом.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 + 1 =