У Сокобањи одржана седница Скупштине СУБНОР-а Србије

Друштво

Седница изборне Скупштине СУБНОР-а Србије 23. сазива, уз присуство делегата из свих крајева Србије и гостију, одржана је јуче у свечаној сали Хотела „Бањица” у Сокобањи. Скупштини је присуствовало 64 делегата од 70 позваних. Међу делегатима су били и борци НОР-а: Зденко Дупланчић, Драгољуб Аризановић и Хранислав Ракић, као и хероји у отпору НАТО агресији 1999. године Золтан Дани и Драгутин Димчевски, које су присутни поздравили громогласним аплаузом.

Најзначајнија одлука Скупштине СУБНОР-а Србије односи се на измене Статута те организације. Наиме, после шестомесечне јавне расправе, извршене су измене које ће по свему судећи бити од историјског значаја за организацију у чијој сржи су антифашизам и неговање славних традиција ослободилачких ратова Србије. Савез удружења бораца народноослободилачких ратова Србије, како гласи новоусвојен назив, убудуће ће своје програмске активности заснивати на три стуба, односно три упоришта и изворишта, из којих ће црпети моралну снагу за деловање.

− Први стуб јесте тешко страдање српског и црногорског народа у Првом светском рату, уз невиђено херојство и јунаштво српске војске и мудрост српске државе који су нашу земљу сврстали у ред победника у Великом рату. Други стуб су тековине народноослободилачког рата и партизанске борбе у Другом светском рату, када је српски народ поново доживео тешка страдања све зарад опредељења да се бори за слободу и каже историјско НЕ фашизму. Јунаштво и херојство бораца НОР-а, помоћ бораца славне Црвене армије и одлучујућа руководећа улога КПЈ поново су наш народ сврстали у строј победника Другог светског рата. Трећи стуб су хероји и јунаци током агресије НАТО-а, из битака и борби против најјачег противника који је икада напао Србију (СРЈ), при чему је испољено високо јединство народа, војске и државне власти у свеукупном отпору агресорима. Наведеном изменом Статута СУБНОР-у Србије утрт је пут до кровне борачке организације у нашој земљи, будући да обухвата најзначајније периоде из наше славне ослободилачке, партизанске и антифашистичке прошлости − рекао је представник СУБНОР-а Србије, пуковник пилот у пензији Зоран Јаковљевић.

За седницу је припремљен обиман извештај о четворогодишњем раду СУБНОР-а Србије и извештај Надзорног одбора, које су усвојили делегати. Извештај и предлог рада кратко је представио и образложио генерал Видосав Ковачевић. Потом су дискутовали: Бора Ерцеговац (Београд), Зденко Дупланчић (борац 1. пролетерске НОУ бригаде), Војин Мрђа (Златиборки округ), Стојан Младеновић (Врање), Драгољуб Ђорђевић (Вршац), Драгољуб Филиповић (Неготин), Мирче Секулић (Косово и Метохија), Миленко Бабић (Кикинда), Драгољуб Николић (Зајечар), Милан Лучић (Пријепоље).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

one × 5 =