„Дан пешачења“ у суботу 11. септембра и „Сокобања хода“

Друштво

Планинарски клуб „Oзрен“ у сарадњи са Планинарским савезом Србије у суботу 11. септембра  организује планинарску акцију ,,Дан пешачења” под слоганом „Корак ближе здрављу“. Дан пешачења је спортско рекреативна манифестација коју организују планинарски клубови широм читаве  Србије. Циљ манифестације је подстицање здравих животних навика, указивање на значај кретања за унапређење здравља и радне способности, социјализација и развој туристичких потенцијала кроз уређење и експлоатацију уређених пешачких путева у Србији.

Чланови ПК „Озрен“ позивају све мештане и туристе да им се придруже и учествују у овој лепој акцији у што већем броју. Циљ је да то буде масовна пешачка акција за непланинаре ( становнике Сокобање и околине, све заинтересоване госте и туристе, са посебним нагласком на школску омладину, чланове радних и спортских организација, али и свих осталих заинтересованих појединаца …).

Окупљање је у 9 часова ипред амама у центру Сокобање а учесници ће моћи да бирају између две кружне стазе које су припремљене за овај дан.

Стаза 1.Мала стаза – „Поповица“ (лака стаза; дужина стазе 5,30 км.; висинска разлика 90 м.; време пешачења 3 сата). Креће се се у 9:45 испред амама и даље се иде према парку Бањици парк Бањица,затим до  плаже  Жупан на реци Моравици, видиковца мала Поповица, до Поповица,назад до  парка Бањица и централног  градског трга.

Стаза 2. Велика стаза – „Лептерија-Сокоград“ представља лаку до средње тешку стазу,  дужине  7,80 км.; висинска разлика 420 м, време пешачења четири сата. полази се такоже испред амама али у 9:30, затим се пешачи до Лептерије,  Бабарогине пећине, видиковца Големи камен и видиковца Шиљати камен, до Сокограда са источне стране па назад до Лептерије, мале поповице, Жупан плаже и до центра Сокобање.

Стазе су приступачне, уређене, обележене (маркиране црвено белим круговима), са уграђеним путоказима и остаће као трајно спортско-рекреативно добро Сокобање у склопу мреже пешачких, туристичких и планинарских стаза.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fifteen − 14 =