Одржана традиционална зимска школа за пољопривредне произвођаче

Друштво Пољопривреда

Пољопривредна саветодавна стручна служба „Пољосервис” из Књажевца одржала је традиционалну зимску школу за пољопривредне произвођаче. Први део ове школе намењен ратарима одржан је у сали општине Сокобања.

Овом скупу, у име општине Сокобања, присуствовао је заменик председника општине Владимир Миловановић који је скуп отворио и поздравио присутне. Предавачи су били саветодавци Пољосервиса -директор и саветодавац за агроекономију Драган Колчић, инжењер за ратарску производњу Срђан Цветковић, инжењерка мелиорације земљишта и воде Валентина Алексић и стручни сарадник за сточарство Недељко Пиповић, док је у другом делу школе везаном за пчеларство, одржаном у поподневним часовима, предавао стручњак из области пчеларства Драган Јевтић из института за крмно биље.

Предавања су обухватала теме везане за задругарство, ИПАРД, прогнозно-извештајну службу, органску производњу, заштиту биља, агроекономију, као и друге теме из домена рада ове стручне службе. Једна од важних тема, коју је излагао Срђан Цветковић била је и задругарство према Норвешком моделу.

− Једна од мојих тема данас се односи на моделе интересног удруживања. Ту се пре свега мисли на формирање удружења пољопривредних произвођача и задругарство. Тема коју сам ја припремио је конкретно такозвани Норвешки модел задругарства, где су пољопривредни произвођачи у Норвешкој већ стотинак година задругарство довели, тако рећи, до савршенства и као такви постали четврта финансијска институција у тој земљи. Зашто је то тако. Зато што су се људи тамо лепо организовали. Тамо нема три задруге у једном селу као што се код нас деси, па свако вуче на своју страну. Не.Норвешка је скоро две хиљаде километара од југа до севера. Произвођач свиња на југу и онај на крајњем северу су чланови исте задруге, која броји на хиљаде чланова. Има дванаест задруга различитих производња, а тако су направили веома моћну финансијску институцију. Пробало се и код нас пре неколико година и кренуло у неку реализацију, међутим нешто се са тим стало. Лично, ја сматрам да је то добар модел, јер кад имаш масовност, имаш снагу да делујеш на све, некако се лакше избориш на самом тржишту на коме све теже појединац може да опстане у тако јакој конкуренцији − истакао је Срђан Цветковић,инжењер за ратарску производњу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 × two =