Održana sednica Sekcije odgajivača ovaca i koza

Društvo Poljoprivreda

Prema rečima Nenada Budimirovića, sekretara Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda, opština Sokobanja je prepoznata kao područje koje predstava veliki potencijal za uzgoj jagnjećeg i ovčeg mesa. To je bi i osnovni razlog zašto je osma po redu sednica Sekcije odgajivača ovaca i koza održana danas upravo u našoj opštini.

Budimirović je na početku svog izlaganja govoreći o trenutnoj situaciji u stočarstvu rekao da je ona nešto bolja nego protekle godine kada su višedecenijski problemi u ovoj oblasti poljoprivrede kulminirali septembra i oktobra meseca što je rezultiralo poremećajem snabdevanja tržišta mlekom i mlečnim proizvodima. Država je tada reagovala donošenjem uredbi o zaštitnim cenama, količinama koje mogu da se uvezu i zabrani izvoza što je donekle stabilizovalo situaciju.

− Međutim, problemi nisu u potpunosti otklonjeni i  poenta je u tome da se u muznom govedarstvu moraju doneti i sprovesti strateške odluke jer višedecenijski problem nije moguće rešiti preko noći. Druga vrlo bitna stvar je proizvodnja svinjskog mesa i prerađevina gde smo definisani kao država koja prema broju stanovnika i veličini mnogo uvozi.Mi smo da kažem u ne tako davnoj istoriji bili poznati proizvođači kvalitetnog svinjskog mesa i proizvode od mesa izvozili smo za Rusiju i za Kinu – rekao je on.

Naš sagovornik je dodao da je veom bitno stočare upoznati sa tim da postoji veliko interesovanje za jagnjeće i ovčije meso, ali da sama činjenica da mi u državi nemamo ni jednu jedinu registrovanu klanicu za ovčije meso govori o tome da ima mnogo prostora da sa radi na unapređenju.

− Zatim ima prostora da se radi na genetici, da se odaberu rase ovaca koje daju mnogo više mesa za kraći period, da se iskoriste pašnjaci i bogastvo vegetacije kao i dužina vegetacionog perioda. To su sve prednosti koje mogu da pojeftine proizvodnju da dobijemo kvalitet i da to izvezemo na tržišta koja imaju platežnu mogućnost − istakao je Budimirović.

On je na kraju svog izlaganja rekao da ovakve sekcije služe ne da se priča o tome kako je nekada bilo nego da se iznađu zajednička rešenja kako se mogu iskoristiti potencijali i unaprediti proizvodnja.

Na sednici su pored Budimirovića govorili i Goran Dudić, pomoćnik predsednika opštine Sokobanja za poljoprivredu i ruralni razvoj koji je prisutne poljoprivredne proizvođače upoznao sa podsticajima za razvoj stočarstva naše opštine kao i Dragan Kolčić direktor Poljoprivredne savetodavne i stručne službe „Poljoservis” koji je govorio o E-agraru i o podsticajnim merama države za ovu godinu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

9 − 4 =