Одржана седница Секције одгајивача оваца и коза

Друштво Пољопривреда

Према речима Ненада Будимировића, секретара Удружења за сточарство и прераду сточарских производа, општина Сокобања је препозната као подручје које представа велики потенцијал за узгој јагњећег и овчег меса. То је би и основни разлог зашто је осма по реду седница Секције одгајивача оваца и коза одржана данас управо у нашој општини.

Будимировић је на почетку свог излагања говорећи о тренутној ситуацији у сточарству рекао да је она нешто боља него протекле године када су вишедеценијски проблеми у овој области пољопривреде кулминирали септембра и октобра месеца што је резултирало поремећајем снабдевања тржишта млеком и млечним производима. Држава је тада реаговала доношењем уредби о заштитним ценама, количинама које могу да се увезу и забрани извоза што је донекле стабилизовало ситуацију.

− Међутим, проблеми нису у потпуности отклоњени и  поента је у томе да се у музном говедарству морају донети и спровести стратешке одлуке јер вишедеценијски проблем није могуће решити преко ноћи. Друга врло битна ствар је производња свињског меса и прерађевина где смо дефинисани као држава која према броју становника и величини много увози.Ми смо да кажем у не тако давној историји били познати произвођачи квалитетног свињског меса и производе од меса извозили смо за Русију и за Кину – рекао је он.

Наш саговорник је додао да је веом битно сточаре упознати са тим да постоји велико интересовање за јагњеће и овчије месо, али да сама чињеница да ми у држави немамо ни једну једину регистровану кланицу за овчије месо говори о томе да има много простора да са ради на унапређењу.

− Затим има простора да се ради на генетици, да се одаберу расе оваца које дају много више меса за краћи период, да се искористе пашњаци и богаство вегетације као и дужина вегетационог периода. То су све предности које могу да појефтине производњу да добијемо квалитет и да то извеземо на тржишта која имају платежну могућност − истакао је Будимировић.

Он је на крају свог излагања рекао да овакве секције служе не да се прича о томе како је некада било него да се изнађу заједничка решења како се могу искористити потенцијали и унапредити производња.

На седници су поред Будимировића говорили и Горан Дудић, помоћник председника општине Сокобања за пољопривреду и рурални развој који је присутне пољопривредне произвођаче упознао са подстицајима за развој сточарства наше општине као и Драган Колчић директор Пољопривредне саветодавне и стручне службе „Пољосервис” који је говорио о Е-аграру и о подстицајним мерама државе за ову годину.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

five × 3 =