Promocija knjige

Одржана промоција књиге „Песме из успомена”

Култура

Јуче је у просторијама Народне библиотеке „Стеван Сремац”, пред великим бројем љубитеља писане речи, одржана промоција књиге песама „Песме из успомена” Славише Јевтића, професора српског језика и новинара у пензији.

Slaviša Jevtić ‒ Ово је моја шеста књига песама названа ‘Песме из успомена’ јер је све до сада сачувано прешло у успомене и песме – каже аутор Славиша Јевтић.

Ова књига песама садржи три циклуса или, како аутор каже, три венца поезије. Први венац чине римоване и песме слободног стиха који отвара песма о Соко-граду и песма о успону на Ртањ. Други циклус чини осам песама написаних на старом врмашком говору који припада призренско-тимочком дијалекту, међу којима је и поновљена песма из пете књиге „Здравица на Врмџани и Врмџанке”. Трећи венац су такође римоване и песме слободног стиха које се завршавају песмом „Друга захвалница”.

Славиша Јевтић је рођен 22. октобра 1950. године у селу Врмџа код Сокобање. Основну школу је похађао у родном и суседном селу Мужинцу, у Сокобањи је завршио гимназију „Бранислав Нушић”. У Нишу је стекао диплому наставника српског и бугарског језика, а у Београду диплому професора српског језика и југословенске књижевности. Као професор и новинар радио је у Бољевцу, Бору, Зајечару и Сокобањи. Славиша Јевтић је пре књиге „Песме из успомена” објавио пет збирки песама „Вашар за враголан”, „Лист на води”, „На грани цветови”, „На грани цветови 2” и „У загрљају песама и прича”.

Промоцији су присуствовали и чланови КК „Соколово перо”, свештенство сокобњске цркве, као и многобројни мештани и пријатељи аутора. Јевтић планира да промоције одржи и у Бору, Зајечару и Бољевцу, дакле у местима где је провео свој радни век.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 × 5 =