Мистерије Ртња у роману Борка Брајовића

Друштво Култура

„Тринаеста капија Ртња” научно-фантастични роман глумца Борка Брајовића прву промоцију имала је у Сокобањи. Ово је глумчево треће књижевно дело до сада, а претходила су му „Хајдуци”, рађен у форми графичке новеле, чија се радња води око хајдука Мијата Томића, херцеговачког Робин Худа и „Близанци” животна драма о два брата раздвојена одмах по рођењу. Брајовић је о свом трећем роману „Тринаеста капија” говорио јуче на промоцији која је, у организацији Кулутрног центра Сокобања, одржана у просторијама Иновационог центра.

Иако пишчеви корени сежу километрима далеко у Пријепољу, он је инспирацију за своју причу пронашао надомак Сокобање на планини Ртањ, последњој у венцу Карпата. То и не изненађује имајући у виду да је жанр романа научна-фантастика, а за Ртањ се везују многе мистичне приче, теорије и полемике које буде машту и интригирају ауторе.

– Сам Ртањ је и темељ ове моје приче, јер многи мудри су говорили о Ртњу да није баш обична планина, да он има неку посебну моћ. Не треба никад заборавити великог Артура Кларка, једног од највећих писаца научне фантастике који је веровао да је Ртањ нешто невероватно, а можда чак и ванземаљско. Све те приче које сам слушао као мали, као клинац на ТВ-у, тако и од мештана из Сокобање и Бољевца, пошто сам обилазио и Бољевац и Сокобању, дали су ми ту инспирацију да направим један универзум у књизи и да створим једну причу која ће људе мало више да инспирише да дођу и обиђу Ртањ – каже нам аутор.

У роману се, како објашњава, читалац сусреће са двојицом дечака и једном девојчицом који самостално крећу пут Ртња у покушају да докуче тајне ове мистичне планине.

– Сусрећемо се са авантуром двојице храбрих дечака Дакија и Неце који са својом сестром Марином долазе у Сокобању на летњи распуст код своје баке. Клинци који су радознали нису могли да одоле жељи да истраже мало Ртањ, али нису планирали то да кажу својој баки. Млади и наивни, али одлучни да открију шта крије мистична планина, крећу у авантуру не слутећи колико ће се њихов живот после те авантуре променити… Али да не откривамо шта се даље са њима догађа – каже Брајовић.

Писац се овом приликом захвалио и онима који су, како је истакао, помогли реализацију романа.

– Желео бих да се захвалим подршци коју сам добио од председника Миодрага Николића, општини Сокобања, мом другу Марку Божиновићу, хотелу Рамонда и госпођи Јадранки. Сви су они помогли стварању овог романа, и наравно Културном центру у чијој је организацији ова промоција – навео је саговорник.

По роману „Тринаеста капија Ртња” 2019. године урађен је краткометражни филм, који је заправо најава великог истоименог филма, који ће бити сниман и у Сокобањи и на Ртњу. По речима писца филм је у припреми, а реализација се очекује за две, три године.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two × 3 =