Одржана планинарска акција „Мали ртањски врхови 2020”

Друштво

Планинарска акција „Мали ртањски врхови 2020”, у организацији Планинарског друштва „Оштра чука” и у сарадњи са Месном заједницом Шарбановац, успешно је одржана јуче.

Учествовало је око 60 планинара из Суботице, Сомбора, Новог Сада, Зрењанина, Ниша, Алексинца, Шарбановца и Сокобање. Због лоших временских прилика дошло је до мањих измена. Планинари су прошетали 20 километара од Шарбановца до Велике Порице, савладали висинску разлику од 850 метара и попели се на врх Мућеа (975 мнв), али су одустали од успона на врх Баба (1040 мнв). Након обиласка Велике Порице, сви су се вратили на Јавор, где су домаћини из МЗ Шарбановац обезбедили пиће и поред најава да ручак неће бити организован, ипак припремили планинарски пасуљ.

Старт стазе је био у селу Шарбановац које се налази на јужној падини Ртња (испод масива Голе планине), на надморској висини од 510 метара. Стаза се благо издиже изнад села до висоравни Равниште (640 мнв), одакле наставља право преко ливада ка благим брдима која се налазе у самом подножју планине. На четвртом километру стазе се налази кладанац Баре који има воде током целе године. Након њега, стаза се извија према североистоку и пролази кроз усек између врхова Голе планине и Воденог камена кроз вртаче различитих димензија, изнад којих се издиже врх Мућеа са кога се пружа одличан поглед према сокобањској котлини, Старој планини, Девици, Озрену, Великом Јастрепцу и Копаонику. Од врха Мућеа, стаза се спушта ка месту Јавор (900 мнв), где се налазе шарбановачке колибе. Место је познато по великом броју извора питке воде. Пут води даље према северу и на седмом километру од села се налази једна од најлепших јама, Велика Порица која није типична јама већ је позната по широком отвору (пречника око 20 метара). Јама се спушта вертикално око 10 метара у виду каскада и на самом дну се рачва у неколико пећинских ходника.

Из Планинарског друштва „Оштра чука” захваљују се МЗ Шарбановац, као и свим учесницима акције уз наду да ће се видети и наредне године.

Фотографије преузете са Фејсбук странице ПД “Оштра чука”.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 × three =