Врмџа била домаћин пењачима у дисциплини болдер

Друштво

Државно првенство у спортском пењању у дисциплини болдер у организацији комисије за спортско пењање при планинарском савезу Србије, „Тупаек” из Ниша и МЗ Врмџа као домаћина и суорганизатора уз подршку општине Сокобања. Учествовало је укупно око 50 пењача од тога један део су били рекреативци а њих 25 су се такмичили у дисциплини болдер. Међу учесницима било је пењача из разних крајева Србије од крајњег севера па до југа наше земље.

Болдеринг је грана пењања која подразумева успоне на кратке смерове без коришћења ужади или сличне опреме за осигуравање. Болдер смер ретко превазилази висину од 7 метара и дизајниран је да представља како физички тако и психички изазов. Вештина болдеринга захтева изузетнуфизичку кондицију и технику.

Међутим, и слабији пењачи се такође могу окушати у овоме, из простог разлога зато сто је забавно и на њима се јако брзо напредује.

− Могу да поменем да поред пењача у госте нам је био, а истовремено и као домаћин, и Исо Планић председник Планинарског савеза Србије као и Александар Марковић, начелник и председник спортске комисије у планинарском савезу Србије. Општи утисак свих који су протекли викенд посетили Врмџу је да је пењалиште Врмџа по лепоти вероватно најлепше пењалиште у Србији и са најбољим условима за спотско пењање зато што међу 110 смерова за пењање има лакших и тежих за све љубитеље овог спорта − каже Славиша Крстић председник МЗ Врмџа.

Пењалиште у Врмџи је плод петогодишњег рада Факултета за спорт и физичко васпитање из Ниша и МЗ Врмџа. Пењалиште има 110 смерова што га ставља на друго пењалиште по величини у Србији.

− Мислимо да у овом делу туристичке понуде Врмџа даје велики допринос општини Сокобања на начин да имамо понуду која није уобичајена за друга туристичка места а самим тим што може да одговори потребама људи који се баве пењачиким спортом и професионално и као рекреативци. Ми имамо намеру да и у наредним годинама унапређујемо пењалиште изградњом нових смерова − додаје Крстић.

Већ почетком августа месеца пењалиште у Врмџи биће домаћин државног такмичења у брзинском и тежинском пењању а у исто време биће одржан и пењачки фестивал.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 × four =