Zlatne-ruke-naslovna

Održana 37. Manifestacija „Zlatne ruke”

Društvo Kultura

Juče je održana manifestacija „Zlatne ruke” koja je, kako je istako Ljubinko Milenković, direktor Turističke organizacije Sokobanja (TOSB) specifična po tome što je prvi put za 37 godina njenog održavanja padala kiša, tako da je deo štandova, umesto na mermernom šetalištu, morao da bude smešten u Galeriji legata. I pored kiše i lošeg vremena i ovogodišnju manifestaciju obeležio je veliki broj učesnika i posetilaca.

Tročlani stručni žiri u sastavu Saša Mišić, kulinar i novinar, Olgica Miljković, savetnik TOS-a i Nadica Stojković, predsednik Etnološkog udruženja „Etnos”, proglasio je najbolje u šest kategorija. Za najočuvaniji i najoriginalniji eksponat proglašena je košulja stara 135 godina koja pripada Ljubinki Stanišić iz Niša. U kategoriji ručni rad rađen u toku manifestacije nagrada je pripala Etnološkoj radionici „Etnos” iz Sokobanje. Za najbolji vez priznanje je pripalo Ružici Bošković iz Niša. U kategoriji očuvanje tradicije starih zanata priznanje je pripalo Sanji Miladinović ikonopiscu iz Sokobanje. Udruženje za negu tradicije „Izvor” iz Knjaževca dobilo je priznanje za korišćenje etno motiva na savremenim ukrasno-odevnim predmetima.

U kategoriji starih i zaboravljenih jela prvo mesto zauzelo je Udruženje žena „Klenovnik” iz Klenovnika, drugo mesto pripalo je Udruženju žena „Homoljke” iz Žagubice, a treće Udruženju za očuvanje tradicije „Cvet” iz Knjaževca.
Specijalna nagrada, za trideset godina kontinuiranog učešća na ovoj manifestaciji dodeljena je Ljiljani Stamenković iz Šarbanovca.

‒ Ova nagrada prvi put je ustanovljena pre deset godina i dodeljuje se najvernijim učesnicima manifestacije – kaže Milenković.

Zlatne ruke hrana

Ove godine nije samo TOSB dodeljivala nagrade, naime Radionica „Ćilim” iz Pirota darivala je Turističku organizaciju Sokobanja pirotskim ćilimom sa logogramom TOSB i „Zlatne ruke” sa željom da i organizacija i manifestacija budu dugovečne kao i pirotski ćilimi.

Saša Mišić, koji već sedmu godinu zaredom predsedava žirijem ove manifestacije, kaže da ima utisak da svaki put kada takmičarima da neku sugestiju oni to usvoje i već naredne godine primene. Mišić ističe da je sve manje kiča i veštačkih boja da sada svi serviraju u grnčariji jer su shvatili da plastika i metal nisu dobri.

‒ Ako su ovo ‘zlatne ruke’ a mi se nalazimo u Srbiji to znači da mora na srpski način da bude spremljeno od srpskih namirnica, mnogo starih jela je obnovljeno tako da su ovo stvarno zlatne ruke i dodao bih da ako za par godina saberemo sve recepte biće to ogroman kovčeg zlatnih recepta iz prošlosti koji će neko da prenese u budućnost, a to je poenta ove manifestacije ‒ ističe Mišić.

Više fotografija na fejsbuk stranici Sokobanja pres

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

five + 13 =