Одржана 33. седница СО Сокобања

Друштво Политика

На јуче одржаној седници Скупштине општине Сокобања, одборници су већином гласова усвојили Плана развоја општине Сокобања за период 2022-2030. године. Марија Жикић, известилац по овој тачки, рекла је да се изради нацрта плана приступило веома озбиљно. У изради овог документа учесвовале су три радне групе и то за урбани развој, економски развој и друштвени развој.

Чланови радних група су били представници јавних сектора, општинске управе, свих јавних институција са територије општине, како оних чији је оснивач локална самоуправа тако и оних чији је оснивач Република, као и представници приватног сектора и цивилног сектора. Кроз један широки концензус направљен је нацрт документа. Кроз процес консултација одржано је пет различитих састанака и постоји извештај о томе објављен на сајту Општинске управе а након тога у складу са законом спроведена је и јавна расправа у трајању од 15 дана где су сви грађани Сокобање могли да доставе своје примедбе и сугестије.

Све поменуто надгледало је кординационо тело које су чинили председник Скупштине општине, председник општине, заменик председника општине, одређени већници  и руководиоци свих одељења у општинској управи.

Одборници су донели одлуку и о оснивању Културног центра “Сокобања”. Известилац по овој тачки Марија Јовановић рекла је да се због указане потребе односно великог броја културних дешавања у Сокобањи, посебно у летњем периоду, јавила потреба за формирањем Културног центра.

– Изменом закона Туристичка организација не може да се бави културним радом из тог разлога културним садржајима је почела да се бави Народна библиотека “Стеван Сремац” што се није показало добрим решењем с  обзиром на мали број радника. Зато смо донели одлуку да формирамо једну установу културе која би се искључиво бавила културним садржајима и газдовала свим објектима где ће се такви догађаји дешавати, дакле зградом биоскопа, Летњом позорницом “Врело” и легатом који тренутно није у функцији. Одлуком о оснивању овог центра испоштоване су све законске регулативеи формиран је привремени управни и надзорни одбор – рекла је између осталог известилац Јовановић.

До именовања директора, послове и овлашћења директора обављаће в.д. директора Далиборка Стевановић из Алексинца.

Снежана Радовановић, шефица одборничке групе СПС поздравила је одлуку о формирању Културног центра јер је према њеним речима то било неопходно и додала да верује да ће овај центар унапредити културни живот Сокобање.

– Оно што у овој одлуци мене буни као становника Сокобање, то је да ми под знацима навода немамо људе из Сокобање који ће се бавити културом. Сигурна сам да у нашој средини имамо кадрове који би могли да воде ову установу културе, просто ми нелогично дође да кадрови из Алексинца буду вршиоци дужности. Молим вас  да сагледамо ту ситуацију и кад буде расписан конкурс за директора нађемо најбоље решење из Сокобање – истакла је Радовановић.

Ивана Филиповић заменица председника Скупштине са друге стране сматра да је госпођица Стевановић из Алексинца добро решење за почетак јер има доста искуства с обзиром да се у општини Алексинац одржавају значајне културне манифестације са традицијом.

Донета је одлука и о просечним  ценама квадратног метра одговарајућих непокретности за утврђивање пореза на имовину за 2023. годину на територији општине Сокобања. На територији општине Сокобања одређене су 4 зоне за утврђивање пореза на имовину, у зависности од комуналне опремљености и опремљености јавним објектима, саобраћајној повезаности са централним делом општине Сокобања, односно са радним зонама и другим садржајима у насељу и то I, II, III и IV зона, с тим да је I зона утврђена као најопремљенија зона.

Већином гласова на јучерашњој седници донета је и одлука о поверавању права коришћења природно лековитог фактора у Сокобањи у количини од 0,7л/с. привредном друштву „БАНБУС“ доо Обреновац . Накнада за утрошени природни лековити фактор утврђује се према количини искоришћеног природног лековитог фактора у складу са одредбама закона којим се уређује

накнада за коришћење јавних добара. На основу количине утрошеног природног лековитог

фактора и прописане цене накнаде за корићење природног лековитог фактора задужење за исплату накнаде одредиће се решењем Општинске управе општине Сокобања.

Одборници су већином гласова усвојили и Програме пословања ЈКП “Напредак” и ЈП”Зеленило” за период од 01. јануара до 30. септембра 2022. године.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

11 + 17 =