Svetosavska akademija

Одржана 27. Светосавска академија

Култура

Светосавска академија, 27. по реду, у организацији Добротворног друштва „Свети Сава”, Народне библиотеке „Стеван Сремац” и општине Сокобања одржана је у суботу у свечаној сали хотела „Моравица”. На самом почетку је уприличен обред сечења колача. Традиционално, додељени су златници најбољим ученицима сокобањских школа, Петри Аврамовић, ученици генерације ОШ „Митрополит Михаило”, Ани Шавији ђаку генерације СШ „Бранислав Нушић” и Матији Спасојевићу, ученику школе за музичке таленте. Овогодишњи колачар, Иван Стојковић доделиоје захвалнице заслужним појединцима и организацијама.

Након интонирања химне Светом Сави, др Кристина Митић, професор на Филозофском факултету у Нишу одржала је кратку беседу о Светом Сави. Неизоставни део Светосавске акдемије, већ дући низ година, су ученици школе за музичке таленте у Ћуприји. Ове године извели су „Симфонију број 7”, Луке Соркочевића и „Мађарске игре” број 1 и 5, Јоханеса Брамса у припреми префесора Жељка Ивовића.

Ове године наступио је и Алексиначки градски оркестар који је извео нумере „Либертанго” Астора Пјацолија, „Дунав” Боре Дугића и изворну песму „Жубор вода жуборила” у извођењу Валентине Јашаревић. Симона Јакшић је отпевала песму „Пред иконом Светог Саве”, а кантаутор Владимир Црномарковић је извео нумере „Свети Сава на голготи” Алексе Шантића и „Непрекидну молитву” владике Владике Николаја Велимировића. И ове године цео догађај оплеменила је Сања Миладиновић, иконописац, својим изложбом икона постављеном у холу хотела.

Добротворно друштво „Свети Сава” има за циљ да очува дух светосавља организацијом добротворних догађаја и промоцијом хуманости.

Више фотографија на фејсбук страници Sokobanja press 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 + five =