Одржан четврти „Јесењи успон на Ртањ”

Друштво

Четврти „Јесењи успон на Ртањ”, у организацији планинарских друштава „Преслап” и „Оштра чука” из Сокобање и Планинарског клуба „Железничар” из Алексинца, успешно је одржан протекле недеље. Упркос отежавајућим околностим условљеним пандемијом, због које је изостало присуство планинара из других земаља, око 350 планинара из читаве Србије у недељу је походило највиши врх Ртња, Шиљак. Већином су учествовали планинари из Ниша и са југа Србије, али и из Београда.

Претходне три године, за време одржавања ове планинарске акције, време је било као летње. Овог пута то није био случај, било је прилично ветровито, а на самом врху било је веома хладно и ту је ветар достизао највећу снагу и брзину. Планинари из тог разлога нису могли превише дуго да остану на Шиљку, већ су одмах након изласка на врх, силазили ка подножју да пронађу какав-такав заклон од ветра.

− Две трећине учесника и ове године одлучило је да се на Шиљак попне јужном страном планине, а једна трећина одважила се да крене северном страном. Јужна страна је знатно лакша за прелазак и њоме се крећу планинари и рекреативци .Са северне стране, успон је трајао нешто преко четири сата и том стазом су се кретали само натпросечно спремни планинари, који су могли да савладају 1200 метара висинске разлике, што северну трасу на Ртњу чини једном од најтежих у Србији. Све је протекло безбедно, беспрекорно. – кажу у ПД „Преслап”.

Планинарско друштво „Преслап” захваљује свим учесницима на одзиву и уважавању ове манифестације.

Фотографије преузете са сајта ПД „Преслап”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eighteen − fourteen =