Održan četvrti „Jesenji uspon na Rtanj”

Društvo

Četvrti „Jesenji uspon na Rtanj”, u organizaciji planinarskih društava „Preslap” i „Oštra čuka” iz Sokobanje i Planinarskog kluba „Železničar” iz Aleksinca, uspešno je održan protekle nedelje. Uprkos otežavajućim okolnostim uslovljenim pandemijom, zbog koje je izostalo prisustvo planinara iz drugih zemalja, oko 350 planinara iz čitave Srbije u nedelju je pohodilo najviši vrh Rtnja, Šiljak. Većinom su učestvovali planinari iz Niša i sa juga Srbije, ali i iz Beograda.

Prethodne tri godine, za vreme održavanja ove planinarske akcije, vreme je bilo kao letnje. Ovog puta to nije bio slučaj, bilo je prilično vetrovito, a na samom vrhu bilo je veoma hladno i tu je vetar dostizao najveću snagu i brzinu. Planinari iz tog razloga nisu mogli previše dugo da ostanu na Šiljku, već su odmah nakon izlaska na vrh, silazili ka podnožju da pronađu kakav-takav zaklon od vetra.

− Dve trećine učesnika i ove godine odlučilo je da se na Šiljak popne južnom stranom planine, a jedna trećina odvažila se da krene severnom stranom. Južna strana je znatno lakša za prelazak i njome se kreću planinari i rekreativci .Sa severne strane, uspon je trajao nešto preko četiri sata i tom stazom su se kretali samo natprosečno spremni planinari, koji su mogli da savladaju 1200 metara visinske razlike, što severnu trasu na Rtnju čini jednom od najtežih u Srbiji. Sve je proteklo bezbedno, besprekorno. – kažu u PD „Preslap”.

Planinarsko društvo „Preslap” zahvaljuje svim učesnicima na odzivu i uvažavanju ove manifestacije.

Fotografije preuzete sa sajta PD „Preslap”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

one × 4 =