Одржана конференција пчелара о Ртањском меду

Друштво Пољопривреда

Конференција пчелара општине Бољевац и Сокобања на тему „Ртањски мед” – заштита ознаке географског порекла, одржана је прошлог петка у конгресној сали хотела „Моравица”. Овом  конференцијом пчелара општина Бољевац и Сокобања, којој је присуствовало око 60 учесника, започет је процес који ће широј локалној заједници донети многе бенефите.

Конференцију је отворио и присутнима пожелео добродошлицу председник ЛАГ Ртањ Славиша Крстић,а затим су учеснике конференције поздравили и пожелели им успешан рад, помоћник председника општине Бољевац Дејан Костандиновић и заменик председника општине Сокобања Владимир Миловановић.

Предавачи са Интитута за прехрамбене технологије из Новог Сада, упознали су присутне између осталог са поступком заштите производа ознакама географског порекла, изради контролног плана и сертификацији производа. Након предавања и конструктивне дискусије, предавача и пчелара из четири пчеларска удружења,  дефинисани су редослед корака и активности на реализацији пројекта „Заштита ознаке географског порекла Ртањског меда”.

Славиша Крстић, председник ЛАГ Ртањ истакао је да су Општине Бољевац и Сокобања равноправно подржале ЛАГ Ртањ и пројекат „Заштита ознаке географског порекла Ртањског меда” који се реализује у сарадњи са Научним институтом за прехрамбене технологије из Новог Сада.

− Укупан буџет пројекта је 1.200.000 динара и ми ове године планирамо да до новембра завршимо елаборате и да их пошаљемо у Завод за интелектуалну својину а идуће године биће групна сертификација произвођача. Има доста пчелара који су заинтересовани за производњу Ртањског меда и то из обе општине и ми данас у ствари дефинишемо и географско подручје где ће он моћи да се производи. Са друге стране, пчелари ће имати велике бенефите а туристичке организације општина Бољевац и Сокобања као и њихове локалне самоуправе подржаће овај пројекат јер ће се он позитивно одразити и на промоцију њихове туристичке понуде, тако да ће то бити добитак и за пчеларе и за потрошаче и обе општине − рекао је Крстић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 × 3 =