Одборници заседали у Језеру: Скупштинске одлуке и реаговања учесника

Друштво Политика

У складу са новом праксом да се седнице Скупштине општине одржавају у сокобањским селима, одборници су јуче заседали у школској сали у Језеру, које је 15-ак километара удаљено од општинског места. На овом заседању усвојен је завршни рачун буџета за прошлу годину и Средњорочни план општине за период од 2024. до 2026. године.

Након ове седнице, Електродистрибуција ће започети радове на прикључењу струје парохијском дому у Сокобањи и Хотелу „Сунце”, пошто су одборници дали зелено светло овом предлогу. Још једна новина коју доноси ово заседање јесте и поскупљење цена у Аква парку „Подина”.

Парохијски дом коначно добија струју 

На јучерашњој седници од укупно 17, пет тачака односило се на давање службености ЕПС-у да повеже на мрежу пет објеката у Сокобањи, међу којима су и дуго очекивани Парохијски дом и Хотел „Сунце”. Значај прикључењa струје овим објектима за развој туризма нагласио је у својој изјави и председник општине Миодраг Николић.

– Једино ми је криво што одборници групе грађана ‘Преображење’ – Милорад Гавриловић, као и одборници ‘Заједно за Сокобању’, који нису присуствовали седници, нису гласали за прикључење струје Парохијског дома у Сокобањи, као ни хотела ‘Сунце’, који је носилац елитног туризма у Сокобањи и на који се позивају све одборничке групе – истакао је Николић.

Он је навео и партијске заслуге за овакву одлуку, рекавши да је због важности требало да добије подршку и власти и опозиције.

– Сви од пет објеката који су поднели захтев за прикључење на електричну енергију и који су се нашли на седници Скупштине општине Сокобање, у вези са једним овако битним делом, а то је развој туризма у Сокобањи, добили су струју искључиво захваљујући гласовима Српске напредне странке и гласу одборника коалиције ‘Нада’. Одборници Социјалистичке партије Србије нису били присутни на том делу Скупштине, а одборници Групе Преображење Милорад Гавриловић су били уздржани од ове тачке – навео је први човек Сокобање.

Нове цене у Аква парку 

Новина након ове седнице јесте да ће купање у Аква парку ове године бити скупље за 7 до 10 одсто. Уведена је и сезонска улазница која ће за одрасле коштати осам хиљада динара, а за децу до 12 година старости шест хиљада. Разговарало се и о условима за одржавање школице пливања.

– Било је предлога да се часови школице пливања који се организују на Аква парку за децу одржавају у поподневним часовима. У Спортско рекреативном центру ‘Подина’ су делимично усвојили тај предлог, покушаће од 1. јула део часова да држе у преподневним, али за једну групу и у поподневним часовима. Оно што их брине јесу технички услови, вероватно чистоћа воде што је најважније за децу кориснике или учеснике у школици пливања – каже Данијела Васиљевић, председница Скупштине општине Сокобања.

Седница у Језеру је била повод и да мештани разговарају са одборницима о проблемима села. Поред председника Месне заједнице Драгија Вељковића, најактивнији су били најмлађи становници који су имали прилику и да завире у салу и виде како изгледа заседање Скупштине.

– Деца у одељењу у селу Језеру су нам била близу и исказали су жељу да буду наши гости тако да су у тренутку када је одборница Гордана Радосављевић по пословнику полагала свечану заклетву одборника били ту, а онда су нас частили рецитацијом. Један од ученика награђен другом наградом за рецитовање нам је рецитовао дивну песму и то је урадио на најбољи могући начин за неког ко има тако мало година и оставио нас без текста. Добила сам и написмено од ученика овог одељења предлог за побољшање услова живота у селу. У школском дворишту поставити зип-лајн и стену за пењање, то је предлог Михајла Николића. Предлог Андрије Николића лежећи полицајац и контејнери. Предлог Илије Гавриловића асфалтирање дела пута од села Језера ка Нишу и Новака Милошевића побољшање водоснабдевања. Ми ћемо о овоме у наредном периоду такође разговарати и на нашим телима и у Општинској управи, а наравно и са надлежним министарствима – рекла је Васиљевићева.

Мештанима Језера обећан бољи пут ка Врелу

За шефа одборничке групе СНС Драгана Николића једна од најважнијих тачака на јучерашњем заседању јесте усвајање стратегије Средњорочног плана развоја општине за период од 2024. до 2026. године. Истакао је да план има доста пројеката и активности.

– У том средњорочном плану се нашло све оно што смо на неколико претходних седница говорили, значи у програмима предузећа, организације за туризам, Културног центра, Спортског центра и надамо се да ће у великој мери да се реализује. Од бродића на језеру до визиторског центра и свих осталих ствари – навео је Николић.

Он је рекао и да је значајно што се седнице скупштине одржавају у селима јер се кроз разговор са мештанима чују проблеми села и траже начини за њихово решавање. Додао је да ће општинска власт учинити све што може да становници Језера имају бољи пут ка Врелу, који је уједно и веза са Нишом.

– Надам се да ће долазак свих нас овде покренути село. Надамо се да ћемо са овим доласком и одржавањем скупштина у селима које је предложила још одавно госпођа Снежана Радовановић, помоћи тим селима јер сада они чују и наше проблеме тј. проблеме општине, а и ми чујемо њихове проблеме и мислим да ћемо као што смо и у Шарбановцу, решити проблеме села Језера и онда свих сокобањских села – рекао је наш саговорник.

Иницијативу да се седнице одржавају у селима покренула је још пре десет година Снежана Радовановић, заменица председнице Скупштине општине и председница ОО СПС у Сокобањи. Она је истакла да Језеро има потенцијала да се туристички развија јер бележи раст наталитета и да се људи досељавају.

– То су добри људи, вредни домаћини. У пласману туристичке понуде могли би да буду на много већем нивоу и организованији, али им је неопходна одређена инфраструктура, а то су путеви, водовод и сигурно још неки садржаји који би могли да подигну ово село. Језеро је у једном моменту било најбројније по наталитету, 3,2 када је свуда било 0,9. Имају проблема по питању коришћења спортске сале у оквиру школе. Проблем је што немају где друго да се окупе, омладина из Језера, а увек иза тога треба неко да уреди то и да врати у стање какво је било – поручила је Радовановићева.

Антовић: Сокобања део здравственог туризма са Шведском? 

Овој седници присуствовао је и одборник опозиционе ГГ „Преображење” Јован Антовић, који већ неко време живи на релацији Дуго Поље – Стокхолм, где више од деценију и по као лекар хематолог води дијагностичку лабораторију. Антовић, који је и професор на Академији која додељује Нобелову награду за медицину, рекао је да преговора са српским амбасадором у Шведској да између две земље покрену сарадњу у области здравственог туризма где Сокобања може имати значајно место.

– С обзиром да имамо ту срећу да нам је председник општине колега лекар и неки одборници надам се да ће изаћи у сусрет. Скоро сам успоставио контакт са новом амбасдорком Србије у Шведској, која има интерес да на неки начин повеже Шведску и Србију кроз здравствени туризам. Сматрам да Сокобања уз ову дивоту природе има фантастичне могућности за то. Двадесетог јуна имам састанак са њом, видећемо, то су за сад само идеје, али мора да се почне од нечег – објаснио је Антовић и истакао да су они опозиција власти у Сокобањи, а не опозиција Сокобање и да им је до општине стало исто колико и владајућој партији.

На јучерашњој седници Скупштина општине усвојила је и Програм пословања ЈКП „Напредак” за прва три месеца ове године, као и први ребаланс програма пословања овог предузећа. Донет је и програм коришћења средстава за заштиту животне средине на територији општине за ову годину, а за ове намене, рачунајући нова и пренета средства, опредељено је нешто више од девет милиона динара. Једна од усвојених тачака је и Програм контроле квалитета ваздуха на територији општине за ову и наредну годину.

Заседању које је јуче одржано у Језеру нису присуствовали одборници опозиционе групе „Заједно за Сокобању”. И наредна седница одржаће се у неком сокобањском селу, а према најави председнице Скупштине Данијеле Васиљевић, свечана седница поводом дана општине одржаће се 21. јуна, а наредна редовна највероватније ће бити већ 25. јуна.

Текст: Кристијан Ђорђевић; Јелена Радовановић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

thirteen − seven =