Сања Миладиновић, иконописац, „Мој рад се цени у Русији”

Друштво Култура

Сања Миладиновић, иконописац из Сокобање боравила је месец дана у Русији где је, другу годину заредом, на позив организатора, учествовала на фестивалу „Руско-српски дани” који је одржан у граду Тамбов. Организатор манифестације је Центар међународне сарадње „Руско-српски дијалог” уз подршку администрације Воронешке области и градова Белгорода и Тамбова, а покровитељ је амбасада Републике Србије. Фестивал има за циљ развој и јачање интересовања за историју, културу и традицију Србије у Русији, као и Русије на територији Србије.

‒ Ја сам на овом фестивалу учествовала и прошле године тако што су били изложени моји радови, а ове године сам била и физички присутна са својих десет радова. На позив амбасадора Републике Србије у Москви, др Славенка Терзића имала сам прилику да изложим своје радове у просторијама наше амбасаде, што је мени била велика част и овом приликом се захваљујем свима из наше амбасаде на гостопримству ‒ каже Миладиновић.

Миладиновић је своје радове излагала и на изложби у граду Белгород.

‒ Изложбу мојих радова у Белгороду пратио је и део који се тиче српске кухиње на коме су представљена српска јела, а у једном делу сувенири са мотивима наше земље ‒ додаје Миладиновић.

Домаћини су се потрудили да омогуће Сањи да посети многе светиње и знаменитости у овом делу Русије. Имала је прилику да обиђе два подземна манастира, а са благословом Мати Јове посетила је и манастир у Борисовском округу где је на поклон добила манастирску реликвију, Васкршње јаје. Такође, на позив Синодалног одсека Руске Православне цркве за омладину Сања је одржала час на прослави Дана омладине у Москви.

‒ Имала сам прилику да посетим Руску иконописачку радионицу и школу при манастиру Свете Тројице у Курску, што ми је била велика жеља. Добила сам шансу да разменим искуства са људима који иконопишу и научим нешто ново ‒ каже Миладиновић.

Она додаје да се њен рад веома цени у Русији и да су њене изложбе биле веома посећене од стране значајних људи и да је остварила значајне контакте које отварају могућност за нову сарадњу на разним пољима где ће моћи да се укључе и људи и удружења која се не баве иконописом.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twenty − 16 =