Образовни профили Средње школе „Бранислав Нушић“

Друштво

Будући средњошколци данас полажу српски односно матерњи језик, сутра математику, а 25. јуна комбиновани тест. Након тога следи попуњавање листа жеља и упис у средње школе. Једина средњошколска образовна установа на подручју општине Сокобања „Бранислав Нушић” и ове године уписује следеће образовне профиле:

гимназија – општи смер IV степен – 30 ученика

– туристичко-хотелијерски техничар IV степен  – 30 ученик

– економски техничар IV степен – 30 ученика

– кувар/трговац III степен – 15+15 ученика

Средња школа „Бранислав Нушић” уписује једно одељење гимназије општег смера у коме су заступљене и природне и друштвене науке. Гимназија даје најшира знања из свих општих предмета и најбољу основу за студирање већине факултета. У гимназији ученици стичу најбоље опште образовање.

Ова образовна установа за стручне школе имамо добру сарадњу са привредом Сокобање тако да се практична настава  одвија код привредних друштва.

Образовни профил – туристичко-хотелијерски техничар пружа општа знања углавном из друштвених наука и страних језика, и оспособљава за рад у туризму. Практичне наставе има доста и она се обавља у хотелима и туристичким агенцијама. ученици након завршене ове средње школе могу да се упишу на факултете и високе школе у области туризма, али и друге, углавном факултете друштвених наука, уметности и језика.

У оквиру образовног профила – економски техничар, који је реформисан према потребама савременог тржишта рада, планом и програмом наставе и учења предвиђени су предмети којима се стичу неопходна знања и вештине из свих економских области. Након завршетка овог смера, ученици су оспособљени  за књиговодствене и рачуноводствене послове, послове маркетинга, финансија и менаџмента, као и пружање услуга у банкарству и осигурању. Oд другог разреда ученици имају и блок наставу, која има за циљ практичну проверу стечених знања и боље повезивање теорије са праксом. Настава се одвија у специјализованом бироу за учење кроз рад у виртуелном предузећу и развија и подстиче предузетнички дух код ученика.

Ученици који се определе за образовни профил-кувар, поред општих предмета учиће да спремају национална јела као и јела других народа. Практична настава се обавља у школској кухињи, као и у ресторанима и хотелима. Како сазнајемо од Ане Милићевић, директорке Средње школе „Бранислав Нушић” током лета стићи ће нова опрема за кухињу у оквиру програма модернизације средњег стручног образовања које финансира Министарство просвете, тако да ће ученици образовног профила кувар од наредне школске године имати вежбе у бољим условима.

У оквиру образовног профила-трговац, уче се општи предмети али су ипак најзаступљенији стручни предмети чије је савладавање неопходно за рад у трговини. Практична настава се обавља делом у школи, а највећим делом у трговинама на територији општине Сокобања.

У наставку, погледајте спот Средње школе „Бранислав Нушић”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

15 − 3 =