Обележени Међународни дан старијих особа и Светски дан срца

Друштво

Црвени Крст и Дом здравља Сокобања обележили су данас Међународни дан старијих особа и Светски дан срца мерењем притиска и нивоа шећера у крви, као и дељењем пропагандног материјала и савета свим заинтересованим грађанима. Према речима Маријане Николић, патронажне сестре, ова два светска дана се већ годинама уназад овако обележавају у Сокобањи.

Данас су, углавном, старије особе које имају и по неколико хроничних болести проверавале већ поменуте здравствене параметре.

‒ Пацијентима којима је притисак био добар односно у границама нормале делили смо савете у превенцији ризико фактора, а оне којима је притисак био изнад границе нормале послали смо у Дом здравља на додатна испитивања ‒ истакла је Николић.

Болести крвних судова и срца један су од водећих фактора смртности у Србији и свету. Обележавање Светског дана срца уведено је 2000. године како би се на тај начин повећало знање о ризицима, унапредиле мере превенције и ставило до знања становништву да обољевање и умирање од кардиоваскуларних болести може да се спречи увођењем здравих стилова живота и на тај начин продуже продуктивне године живота.

‒ Ми и кроз наш свакодневни рад у поливалентној патронажи радимо на превенцији ризикофактора, односно указујемо на значај здраве исхране, физичке активности, редовну контролу, превентивне контролне прегледе, а све у циљу да се очува и побољша здравствено стање нашег становништва ‒ истакла је наша саговорница.

Светска федерација за срце, заједно са својим чланицама, истиче да 80% превремене смртности услед болести срца и можданог удара може да се спречи контролом неколико значајних ризикофактора у које спадају пушење, неправилна исхрана и физичка неактивност. Кардиоваскуларна обољења изазивају 29% свих смртних случајева у свету, што их чини „светским убицом број један”.

‒ Поред активности које смо данас спровели у сарадњи са патронажном службом сокобањског Дома здравља и остале здравствено-превентивне активности Црвени крст углавном спроводи са њима, тако да сваког уторка од 8 до 10 у нашим просторијама вршимо проверу нивоа шећера у крви ‒ рекла је Милица Миленковић, секретар Црвеног крста Сокобања.

Миленковић је додала да је данас уједно обележен и Међународни дан старијих особа са циљем да се нагласи важност прилагођавања животног окружења потребама и способностима становника трећег доба. У складу са тим, она је истакла да сокобањски Црвени крст током целе године посебну бригу води о старијим особама из руралних средина које живе саме.

Међународни дан старијих особа прогласила је Генерална скупштина Уједињених нација 14. децембра 1990. године. Он се обележава 1. октобра сваке године. Проглашењем међународног дана старијих особа подстичу се државе да старијим члановима осигурају задовољење њихових потреба и омогуће им учествовање у друштву у складу с њиховим способностима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twelve − ten =