Obeleženi Međunarodni dan starijih osoba i Svetski dan srca

Društvo

Crveni Krst i Dom zdravlja Sokobanja obeležili su danas Međunarodni dan starijih osoba i Svetski dan srca merenjem pritiska i nivoa šećera u krvi, kao i deljenjem propagandnog materijala i saveta svim zainteresovanim građanima. Prema rečima Marijane Nikolić, patronažne sestre, ova dva svetska dana se već godinama unazad ovako obeležavaju u Sokobanji.

Danas su, uglavnom, starije osobe koje imaju i po nekoliko hroničnih bolesti proveravale već pomenute zdravstvene parametre.

‒ Pacijentima kojima je pritisak bio dobar odnosno u granicama normale delili smo savete u prevenciji riziko faktora, a one kojima je pritisak bio iznad granice normale poslali smo u Dom zdravlja na dodatna ispitivanja ‒ istakla je Nikolić.

Bolesti krvnih sudova i srca jedan su od vodećih faktora smrtnosti u Srbiji i svetu. Obeležavanje Svetskog dana srca uvedeno je 2000. godine kako bi se na taj način povećalo znanje o rizicima, unapredile mere prevencije i stavilo do znanja stanovništvu da oboljevanje i umiranje od kardiovaskularnih bolesti može da se spreči uvođenjem zdravih stilova života i na taj način produže produktivne godine života.

‒ Mi i kroz naš svakodnevni rad u polivalentnoj patronaži radimo na prevenciji rizikofaktora, odnosno ukazujemo na značaj zdrave ishrane, fizičke aktivnosti, redovnu kontrolu, preventivne kontrolne preglede, a sve u cilju da se očuva i poboljša zdravstveno stanje našeg stanovništva ‒ istakla je naša sagovornica.

Svetska federacija za srce, zajedno sa svojim članicama, ističe da 80% prevremene smrtnosti usled bolesti srca i moždanog udara može da se spreči kontrolom nekoliko značajnih rizikofaktora u koje spadaju pušenje, nepravilna ishrana i fizička neaktivnost. Kardiovaskularna oboljenja izazivaju 29% svih smrtnih slučajeva u svetu, što ih čini „svetskim ubicom broj jedan”.

‒ Pored aktivnosti koje smo danas sproveli u saradnji sa patronažnom službom sokobanjskog Doma zdravlja i ostale zdravstveno-preventivne aktivnosti Crveni krst uglavnom sprovodi sa njima, tako da svakog utorka od 8 do 10 u našim prostorijama vršimo proveru nivoa šećera u krvi ‒ rekla je Milica Milenković, sekretar Crvenog krsta Sokobanja.

Milenković je dodala da je danas ujedno obeležen i Međunarodni dan starijih osoba sa ciljem da se naglasi važnost prilagođavanja životnog okruženja potrebama i sposobnostima stanovnika trećeg doba. U skladu sa tim, ona je istakla da sokobanjski Crveni krst tokom cele godine posebnu brigu vodi o starijim osobama iz ruralnih sredina koje žive same.

Međunarodni dan starijih osoba proglasila je Generalna skupština Ujedinjenih nacija 14. decembra 1990. godine. On se obeležava 1. oktobra svake godine. Proglašenjem međunarodnog dana starijih osoba podstiču se države da starijim članovima osiguraju zadovoljenje njihovih potreba i omoguće im učestvovanje u društvu u skladu s njihovim sposobnostima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

two × three =