Slava

Obeležena opštinska slava – Sveta Trojica

Društvo

Građani Sokobanje juče su svečano obeležili Svetu Trojicu, koja je ujedno i krsna slava opštine Sokobanja. U jutarnjim časovima, u hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg, sveštenstvo sokobanjske crkve služilo je svečanu liturgiju. Nakon toga, velika slavska povorka pronela je litije centrom grada do zgrade opštine Sokobanja. Sečenje slavskog kolača obavljeno je u holu opštine.

Okupljenim građanima se obratio i Miodrag Nikolić, predsednik opštine Sokobanja, koji je meštanima čestitao praznik i istakao da mu je posebno drago što nakon dve godine možemo da obeležimo slavu na način kako dolikuje.

– Kao lekar, poželeo bih svima dobro zdravlje, a kao predsednik opštine puno sreće, uspeha, veselja i da se više ne ponovi pandemija od pre dve godine, da možemo ovako i nadalje da se okupljamo, družimo i sarađujemo jer mislim da je to najbitnije – istakao je Nikolić.

Srpska pravoslavna crkva i vernici Svetu Trojicu slave u spomen na silazak Duha Svetoga na apostole. Pošto se ovaj veliki događaj odigrao pedeseti dan posle Vaskrsenja Hristovog, i praznik se uvek slavi pedesetog dana posle praznika Vaskrsa, pa stoga uvek pada u nedelju. Ovaj praznik se zove još i Duhovi i Silazak Svetog Duha na apostole. Praznuje se tri dana, a crkve su okićene zelenim grančicama i posute travom. Na dan Svete Trojice ispunilo se Hristovo obećanje učenicima da će primiti blagodet Duha Svetog i progovoriti mnogim jezicima koje do tada nisu znali. Time je završeno osnivanje Hristove crkve, a apostoli su krenuli po svetu da šire Hristovo učenje. Hrišćani ovaj praznik slave i kao dan rođenja Crkve.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

5 × one =