Породице рудара нису заборављене, хумани гест колеге Живановића

Друштво

Рудар и спортиста Ђорђе Живановић из Сокобање је у суботу, 1. априла, истрчао хуманитарну маратонску трку од Алексиначког рудника до Рудника мрког угља у Читлуку. Овај хуманиста је успео тог дана да прикупи помоћ за породице настрадалих рудара у прошлогодишњој несрећи која се догодила 1. априла у руднику „Соко”, вредну 118.073 динара. Ова средства биће подељена породицама осам настрадалих рудара и свака ће добити по 14.759,13 динара.

Према информацијама добијеним из Црвеног крста Сокобања на жиро-рачун је уплаћено 97.184 динара, а директно путем касица прикупљено је још 12.328 и у Алексинцу још 8.561 динар.

Помоћ породицама страдалих рудара се може и даље пружити уплатом на жиро рачун Црвеног крста Сокобања. Новчана средства се могу уплатити на жиро рачун 325-9500800002074-35, са позивом на број 89.

Живановић је у суботу истрчао 44 километра симболизујући тако одлазак његових колега на посао 1. априла 2022. године када је то био и њихов последњи силазак у јаму РМУ „Соко” у Читлуку. Тада је погинуло осам рудара, од којих је шест са подручја општине Алексинац, и по један са подручја Сокобање и Трговишта. Овај хуманитарни маратон подржало је својим учешћем и неколико тркача из Параћина, Алексинца и Сокобање: Немања Милошевић, Марко Гајић, Данијел Стоиљковић, Александар Андрејић, Милан Бабић, Мића Ивковић и Драган Стоиљковић.

Пре самог почетка ове хуманитарне трке у кругу предузећа „Алексиначки руднициˮ алексиначко свештенство је одржало помен страдалим рударима, коме су присуствовали поред осталих Немања Денић, директор Алексиначких рудника, Далибор Радичевић, председник општине Алексинац и Оливера Денић испред сокобањске локалне самоуправе. На циљу у Читлуку придружио им се и Миодраг Николић, председник општине Сокобања.

1 thoughts on “Породице рудара нису заборављене, хумани гест колеге Живановића

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

nineteen − eleven =