Slava

Обележена општинска слава – Света Тројица

Друштво

Грађани Сокобање јуче су свечано обележили Свету Тројицу, која је уједно и крсна слава општине Сокобања. У јутарњим часовима, у храму Светог Преображења Господњег, свештенство сокобањске цркве служило је свечану литургију. Након тога, велика славска поворка пронела је литије центром града до зграде општине Сокобања. Сечење славског колача обављено је у холу општине.

Окупљеним грађанима се обратио и Миодраг Николић, председник општине Сокобања, који је мештанима честитао празник и истакао да му је посебно драго што након две године можемо да обележимо славу на начин како доликује.

– Као лекар, пожелео бих свима добро здравље, а као председник општине пуно среће, успеха, весеља и да се више не понови пандемија од пре две године, да можемо овако и надаље да се окупљамо, дружимо и сарађујемо јер мислим да је то најбитније – истакао је Николић.

Српска православна црква и верници Свету Тројицу славе у спомен на силазак Духа Светога на апостоле. Пошто се овај велики догађај одиграо педесети дан после Васкрсења Христовог, и празник се увек слави педесетог дана после празника Васкрса, па стога увек пада у недељу. Овај празник се зове још и Духови и Силазак Светог Духа на апостоле. Празнује се три дана, а цркве су окићене зеленим гранчицама и посуте травом. На дан Свете Тројице испунило се Христово обећање ученицима да ће примити благодет Духа Светог и проговорити многим језицима које до тада нису знали. Тиме је завршено оснивање Христове цркве, а апостоли су кренули по свету да шире Христово учење. Хришћани овај празник славе и као дан рођења Цркве.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

nineteen − 18 =