Jošanička bitka

Obeležena 78-godišnjica Jošaničke bitke

Društvo

Polaganjem venaca na spomenik palim borcima i minutom ćutanja danas je obeležena godišnjica Jošaničke bitke. Obeležavanju su prisustvovali predstavnci SUBNOR-a Sokobanja, Aleksinac i Niš, lokalne samouprave i opštinskog odbora SPS-a. Na današnji dan pre 78 godina u Jošanici, pored Sokobanje, sukobili su se partizani sa ljotićevcima i nedićevcima.

Jošanička bitka

‒ Sukobila su se dva brata i nama to nije drago, ali je to naša prošlost koje se ne možemo odreći. Mi jedino možemo da iz tog razdora izvučemo neku pouku i budućim generacijama ukažemo na to da sukob i zveket oružja nisu dobri, već da treba sesti i za stolom pregovarati. Naš narod je oduvek voleo slobodu i nikada nije želeo da se pokori ropstvu. Na prvi poziv ustanka 1941. godine pa do kraja rata narod se digao i nije zastao u borbi i obračunu sa fašizmom. Antifašizam je osnova udruženja SUBNOR-a pored ostalih humanitarnih i drugih aktivnosti među kojima je i briga o borcima. Danas smo obeležili još jednu godišnjicu Jošaničke bitke na ponos i čast naših predaka, a pre svega na diku i ponos naših potomaka jer mi moramo brinuti o budućnosti koje nema bez prošlosti zato je mi i čuvamo i otržemo od zaborava ‒ rekao je između ostalog, dr Slavoljub Jovanović predsednik SUBNOR-a Sokobanja.

Jošanička bitka

Obeležavanju ovog datuma prisustvovali su i članovi opštinskog odbora Socijalističke partije Srbije iz Sokobanje.

‒ Mi smo prisutni na svim obeležavanjima, tradiciju čuvamo od zaborava. Na spomeniku nisu svi ljudi koji su dali svoje živote i umrli pod zvezdom boreći se protiv fašizma, pa smo i mi danas simbolično došli sa Božićnom zvezdom da im odamo počast i kažemo jedno veliko hvala ‒ rekla je Snežana Radovanović, predsednica OO SPS Sokobanja.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

8 + thirteen =