Одржана промоција књиге „Благоверна Јелена Лазарева Балшић”

Друштво Култура

Јуче је у просторијама Народне библиотеке „Стеван Сремац” одржана промоција књиге „Благоверна Јелена Лазарева Балшић”, ауторке Марије Маје Д. Недељковић. Према речима ауторке, о Јелени Балшић, кћерки кнеза Лазара и сестри деспота Стефана Лазаревића, мало се зна, а она је била средњевековна владарка Зете, Захумска војвоткиња, дипломата, ратница, заштитница и бранитељка православља и велика песникиња.

Јелена Балшић била је трећа кћи кнеза Лазара, знаменита жена средњег века која је својим животом, мудрошћу, способностима и образовањем, обележила време у коме је живела. У књизи се говори и о Јелениној сарадњи са њеним духовником Никоном Јеруслимцем, монахом-исихастом и богословом, уједно и једним од најобразованијих људи касног средњег века.

‒ Овој књизи је претходио врло вредан и мукотрпан, али мени сладак рад. Врло је тешко било доћи до неких података, прочитати многе књиге и документа, а онда све то сабрати и уклопити да читаоцу буде јасно и питко. Ова књига јесте стручна литература, али је написана тако да и човек који није стручњак из те области може уживати у њој. Међутим, то није само књига о прошлости него књига о будућности. Време које се описује било је бурно и врло слично овом данашњем, наши владари, пре свега Јелена, били су модерни људи у данашњем смислу речи и то сам желела да истакнем у књизи. Ја не причам о сувој прошлости са које бришем неку прашину него је оживљавам, односно показујем колико је она жива, колико се она нас тиче и колико се ми тичемо ње ‒ рекла је између осталог ауторка књиге.

Марија Маја Д. Недељковић, ауторка књиге, по образовању је филозоф, а поред истраживања у области културе, бави се и поезијом, иконописом, новинарством, илустрацијама књига и фотографијом. Радила је у редакцији Телетекста РТС-а у области за културу. Била је једна од уредница, часописа за децу „Косовски Божур” и уредница рубрике „Деца” у електронском часопису „Удружење посада књижевна авантура”. Била је аутор и водитељ радијске емисије „Душа ћирилице” и телевизијске емисије „Светлост истине”. Аутор је више збирки песама за децу и одрасле. Аутор је дела „Анђео Мачковог камена- Надежда Петровић”.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 − one =