Jošanička bitka

Обележена 78-годишњица Јошаничке битке

Друштво

Полагањем венаца на споменик палим борцима и минутом ћутања данас је обележена годишњица Јошаничке битке. Обележавању су присуствовали представнци СУБНОР-а Сокобања, Алексинац и Ниш, локалне самоуправе и општинског одбора СПС-а. На данашњи дан пре 78 година у Јошаници, поред Сокобање, сукобили су се партизани са љотићевцима и недићевцима.

Jošanička bitka

‒ Сукобила су се два брата и нама то није драго, али је то наша прошлост које се не можемо одрећи. Ми једино можемо да из тог раздора извучемо неку поуку и будућим генерацијама укажемо на то да сукоб и звекет оружја нису добри, већ да треба сести и за столом преговарати. Наш народ је одувек волео слободу и никада није желео да се покори ропству. На први позив устанка 1941. године па до краја рата народ се дигао и није застао у борби и обрачуну са фашизмом. Антифашизам је основа удружења СУБНОР-а поред осталих хуманитарних и других активности међу којима је и брига о борцима. Данас смо обележили још једну годишњицу Јошаничке битке на понос и част наших предака, а пре свега на дику и понос наших потомака јер ми морамо бринути о будућности које нема без прошлости зато је ми и чувамо и отржемо од заборава ‒ рекао је између осталог, др Славољуб Јовановић председник СУБНОР-а Сокобања.

Jošanička bitka

Обележавању овог датума присуствовали су и чланови општинског одбора Социјалистичке партије Србије из Сокобање.

‒ Ми смо присутни на свим обележавањима, традицију чувамо од заборава. На споменику нису сви људи који су дали своје животе и умрли под звездом борећи се против фашизма, па смо и ми данас симболично дошли са Божићном звездом да им одамо почаст и кажемо једно велико хвала ‒ рекла је Снежана Радовановић, председница ОО СПС Сокобања.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

one × 3 =