Обележен рођендан „Буцка”

Друштво

Предшколска установа „Буцко” је протеклог петка прославила свој 44. рођендан у новом објекту, а уједно је тог дана обележено чак 94 године организованог предшколства у Сокобањи. Након дужег времена ово је први рођендан који ова образовна установа дочекује без листе чекања јер је од септембра уписано свих 325 малишана, сазнајемо од директора Душана Мијајловића.

− У оквиру обележава рођендана ПУ „Буцко”, најмлађи су са својим васпитачима припремили једну пригодну приредбу за све госте. Обележавање овог дана својим присуством увеличале су колеге из предшколских установа нашег региона али и ван њега, представници локалне самоуправе, јавних предузећа, управног одбора и Савета родитеља − каже Мијајиловић.

 

Прва предшколска установа у Сокобањи одтворена је давне 1928. године 19. новембра одлуком министра просвете. Полазници су махом била деца сокобањских чиновника, трговаца и занатлија. Забавиште је постојало и између два светска рата и за време окупације у Друго светском рату и наравно и после њега. Међутим, све до 1978. године ова установа није имала свој објекат већ је користила постојеће зграде и променила више њих током тог периода.

Захваљујући Општинској и Републичкој заједници дечје заштите, у Сокобањи је пре 44 године изграђен комбиновани дечји објекат, површине 1.580м2 и капацитета 180 места за децу од једне до седам година. У међувремену зграда је дограђена и као што смо већ рекли, нема више ни листе чекања. Према речима директора ове установе, једино што није добро у односу на нека ранија времена је што нема васпитних група у сеоским срединама јер нема довољно деце, али се он нада да ће се и то променити набоље у наредном периоду.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

20 − 3 =