Мрестилиште заштићено станиште?

Друштво

Сокобањско еколошко друштво (СЕД) је поднело захтев Заводу за заштиту природе да мрестилиште односно улаз у акумулацију Бованског језера буде проглашено за заштићено станиште.

Према речима Владана Димитријевића, председника СЕД, мрестилиште и поред тога што је заправо људска творевина као и читаво Бованско језеро јер је вештачка акумулација, веома је значајно јер је настањено бројним биљним и животињским врстама. На том подручју идентификовано је чак 160 врста птица, а да је то заиста велики број може се закључити ако узмемо у обзир податак да је на територији читаве Србије забележено 350 врста птица. Поред тога ту су водоземци, инсекти и велики број биљака. Димитријевић истиче да би чланови Сокобањског еколошког друштва веома волели да овај део језера буде проглашен за заштићено станиште, зато су и поднели захтев, али да нажалост ту има доста препрека.

− Према неким информацијама које имамо из Завода за заштиту природе, они су обавили нека прелиминарна истраживања али још увек немамо повратну информацију шта су та истраживања показала и какве су могућности за заштиту. Ту постоје одређене тешкоће јер се ради само о једном делу језера, тачније улаз у акумулацију Бован. Међутим, у пракси се најчешће штите читаве водене површине. У овом случају то би био проблем јер је остатак нападнут дивљом градњом. Тако да је то једна прилично сложена процедура али видећемо које су могућности. То можда неће бити заштићено подручје попут шуме у Раденковцу, може бити нека врста заштићеног станишта, а то је други начин заштите − рекао је Димитријевић.

Он додаје да је свестан да су потенцијали мрестилишта велики са једне стране, али да са друге постоје проблеми због којих можда неће бити заштићено јер је то заправо мали комад земље који је са свих страна ограничен путевима а са једне и селом.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 × 5 =