Obeležen Dan Narodne biblioteke „Stevan Sremac”

Društvo Kultura

Povodom Dana Narodne biblioteke „Stevan Sremac”, koji je obeležen danas, uručene su nagrade najuspešnijim osnovcima koji su učestvovali na konkursu „Biblioteka očima dece”, koji je raspisala sokobanjska biblioteka.

Komisija u sastavu, Ivana Nikolić, nastavnik književnosti i srpskog jezika, Slađana Milijić književnik i Sofija Veljković, nastavnik u penziji odlučili su da je rad Mateje Milenovića učenika drugog razreda iz Čitluka najbolji u kategoriji učenika od prvog do četvrtog razreda. Njegov mentor bila je učiteljica Tijana Petrović Jevdokić. U kategoriji od četvrtog razreda žiri je kao najbolji izabrao rad Matije Mitića učenika petog razreda u Vrelu. Žiri je odlučio da nagradi i pesmu Milane Savić, učenice šestog razreda iz Vrela. Njihov mentor bila je nastavnica Tamara Milovanović.

Povodom rođendana, biblioteka je knjigama nagradila najvernije čitaoce. Na odeljenju za odrasle to je Radmila Stojanović sa 95 pročitanih knjiga, a na dečijem odeljenju Lana Žikić sa 40 pročitanih knjiga. Pored toga, od danas pa do 5. marta biće besplatan upis u biblioteku.

Takođe, povodom rođendana sokobanjske biblioteke udruženje „Autostoperski vodič kroz fantastiku” putem svog predstavnika Nenada Jevtića poklonilo je biblioteci nekoliko knjiga. Dve autorske knjige „Dronstad karantin” koja je u žanru vojne fantastike i naslove „Mesečev ratnik” i „Ukradeni bog”.

Sve je počelo 1869. godine. Dvadeset devetog februara osnovano je čitalište u banji. Pri osnivanju čitalište je imalo 20 svezaka Izabele. Drugih knjiga nije bilo. Nakon transformacije Centra za kulturu, početkom 1995. godine biblioteka je osnovana kao samostalna ustanova i odlučeno je da se zove Narodna biblioteka „Stevan Sremac” Sokobanja. Sadašnja zgrada biblioteke pripadala je dedi glumca Ljubiše Bačića, sokobanjskom trgovcu. Danas biblioteka raspolaže fondom od preko 60 000 knjiga.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

3 × five =