Кад сте у Сокобањи обавезно посетити ово место

Друштво Туризам

Колико је Сокобања постала атрактивна туристичка дестинација покaзује и велика посета њеним природним лепотама како у летњем тако и у зимском периоду. Према подацима Завода за статистику Сокобања је дестинација која је на југу Србије најпосећенија. У јануару ове године било је 3.388 долазака, један више од Старе Планине.

Једна од бањских атракција је излетиште на планини Озрен, на коме се налази јединствени водопад „Рипаљка”. Како нас је време послужило овог викенда приметили смо велики број гостију, а и мештана који су недељно поподне искористили да посете Озрен и уживају у благодетима сокобањске природе.

У самом кругу Специјалне болнице Озрен налази се Мала Рипаљка. Недалеко је од извора реке градашнице од које водопад и настаје. Малени водопад формира и вештачку акумулацију која се естетски уклапа у цео овај амбијент. На том простору можете уживати у флори и фауни самог језера посматрајући и хранећи пастрмке импозантне величине. На целокупном простору постављене су клупе и столови за одмор како и справе за рекреацију и разоноду деце. Боравак на језеру отвара вам поглед и на високу стену на којој се некада налазио Татомиров град. Он је своје име добио по сину хајдука старине Новака − Татомиру.

Изласком из круга болнице пут вас води и до надалеко познате Велике Рипаљке. Водопад се налази на 420 метара надморске висине и окружен је бујном вегетацијом. Име је добио по народној речи „рипнути или рипити” што значи скочити. Њега целокупног чине 11 одсека укупне висине око 40 метара. Највећи од њих, а и онај који посетиоци први виде је познат као „Велика Рипаљка”. Висока је око 11 метара и ипод ње пратећи ток надовезују су мањи водопади-слапови који настављају током реке градашнице. Рипаљка је иначе и први споменик природе у некадашњој Југославији. Заштићен је законом из 1948.године, а према наводима Јована Цвијића био је највиши водопад Србије у тадашње време.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 + nine =