Biblioteka

Обележен дан Народне библиотеке „Стеван Сремацˮ

Друштво Култура

Народна библиотека „Стеван Сремацˮ јуче је обележила 153 година постојања. Ова најстарија установа културе на територији општине Сокобања, основана је 14. фебруара, по старом календару, 1869. године.

– Један од првих председника читаонице био је Љубомир Дидић познати бањски трговац и вођа Тимочке буне. Од 1986. године библиотека ‘Стеван Сремац’ налази се у овој згради у којој је и данас и располаже са преко 60 хиљада јединица библиотечке грађе – каже Јелена Стојановић, директорка библиотеке.

Поводом дана библиотеке додељене су симболичне награде највернијим и највреднијим читаоцима, предшколцу Мони Николић и ученици основне школе Јовани Јоксимовић. Одржана је и промоција књига „На ветрометини епидемије – др Лазар Генчићˮ аутора Јелице Сретеновић, вишег кустоса Народног музеја у Зајечару и књиге „Стратегија и географијаˮ, коју су приредили госпођа Сретеновић и пуковник доц. др Слободан Ђукић, начелник катедре друштвених наука Војне академије.

Biblioteka

Књига „На ветрометини епидемијеˮ говори о животу и раду доктора Лазара Генчића, који је као војни лекар, доносио неке веома важне одлуке у сред епидемије колере у Балканском рату и епидемије пегавог тифуса у време Првог светског рата. Ауторка књиге истиче да није ни слутила да ће књига остати актуелна због пандемије која нас је у међувремену задесила.

Biblioteka
Ауторка књиге, директор библиотеке у Зајечару и директорка сокобањске библиотеке

Друга књига коју је приредила иста ауторка са доцентом Ђукићем, настала је још давне 1900. године на основу предавања професора Војне академије Петра Мишића и представља вредан историјски извор за проучавање историје високог војног образовања у Србији у периоду који је претходио епохи ратова од 1912. до 1918. године.

Обележавању дана сокобањске библиотеке присуствовао је и Бобан Ђорђевић, директор матичне библиотеке „Светозар Марковићˮ из Зајечара, као и представници јавних предузећа, Књижевног клуба „Соколово пероˮ, Удружења књижевника „Стојан Живадиновићˮ и многи грађани, љубитељи књиге.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twelve + 9 =