Biblioteka

Obeležen dan Narodne biblioteke „Stevan Sremacˮ

Društvo Kultura

Narodna biblioteka „Stevan Sremacˮ juče je obeležila 153 godina postojanja. Ova najstarija ustanova kulture na teritoriji opštine Sokobanja, osnovana je 14. februara, po starom kalendaru, 1869. godine.

– Jedan od prvih predsednika čitaonice bio je Ljubomir Didić poznati banjski trgovac i vođa Timočke bune. Od 1986. godine biblioteka ‘Stevan Sremac’ nalazi se u ovoj zgradi u kojoj je i danas i raspolaže sa preko 60 hiljada jedinica bibliotečke građe – kaže Jelena Stojanović, direktorka biblioteke.

Povodom dana biblioteke dodeljene su simbolične nagrade najvernijim i najvrednijim čitaocima, predškolcu Moni Nikolić i učenici osnovne škole Jovani Joksimović. Održana je i promocija knjiga „Na vetrometini epidemije – dr Lazar Genčićˮ autora Jelice Sretenović, višeg kustosa Narodnog muzeja u Zaječaru i knjige „Strategija i geografijaˮ, koju su priredili gospođa Sretenović i pukovnik doc. dr Slobodan Đukić, načelnik katedre društvenih nauka Vojne akademije.

Biblioteka

Knjiga „Na vetrometini epidemijeˮ govori o životu i radu doktora Lazara Genčića, koji je kao vojni lekar, donosio neke veoma važne odluke u sred epidemije kolere u Balkanskom ratu i epidemije pegavog tifusa u vreme Prvog svetskog rata. Autorka knjige ističe da nije ni slutila da će knjiga ostati aktuelna zbog pandemije koja nas je u međuvremenu zadesila.

Biblioteka
Autorka knjige, direktor biblioteke u Zaječaru i direktorka sokobanjske biblioteke

Druga knjiga koju je priredila ista autorka sa docentom Đukićem, nastala je još davne 1900. godine na osnovu predavanja profesora Vojne akademije Petra Mišića i predstavlja vredan istorijski izvor za proučavanje istorije visokog vojnog obrazovanja u Srbiji u periodu koji je prethodio epohi ratova od 1912. do 1918. godine.

Obeležavanju dana sokobanjske biblioteke prisustvovao je i Boban Đorđević, direktor matične biblioteke „Svetozar Markovićˮ iz Zaječara, kao i predstavnici javnih preduzeća, Književnog kluba „Sokolovo peroˮ, Udruženja književnika „Stojan Živadinovićˮ i mnogi građani, ljubitelji knjige.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

18 − ten =