Kamen

Nesvakidašnji hobi Bojana iz Mužinca: Iz utrobe zemlje u maštu ljudi

Društvo

Bojan Petković iz sokobanjskog sela Mužinac pronašao je jedan zanimljiv i nesvakidašnji hobi – sakupljanje ukrasnog kamena na planini Rtanj. Od njega, kaže, ponešto i zaradi, ali najvažnije da uživa kada se prepusti prostranstvima mistične planine i krene u potragu za ovim vrlo cenjenim dekorativnim rupičastim kamenjem. Objašnjava nam da ga ljudi često kupuju kako bi od njega napravili lampe za dvorište, ukrasili fontane, delove kuća ili akvarijume, a analize u Beogradu potvrdile su da je potpuno bezbedan i da ne škodi ribama.

– Sve je to prva klasa i svaki kamen ima neku svoju figuru, sliči nekoj životinji ili pak ima obrise ljudske figure – priča nam ovaj zaljubljenik u prirodu.

Kamen

Kako nam pojašnjava, reč je o kamenu „sigaˮ i njegovo pronalaženje nije nimalo jednostavno.

– Ovaj kamen se krije mahom u zemlji. Rupice u njemu su uglavnom prekrivene sitnom zemljom i to se veoma teško nalazi. Treba znati naći ga. Moj otac i ja smo to radili oko osam godina tako da sam i od njega to naučio – kaže Petković i dodaje da se kamen ne obrađuje već se samo očiste šupljine.

Očekivano, najviše interesenata i kupaca dolazi iz Beograda i Novog Sada, ali se neretko dešava da transport bude problem, s obzirom da je potrebna pažljiva isporuka kupcu, kako se kamen ne bi oštetio.

Naš sagovornik živi od bogatstava koje donosi planina Rtanj. Pored bavljenja poljoprivrednom proizvodnjom na registrovanom gazdinstvu i prikupljanja ukrasnog kamena, od oca je nasledio još jedan zanimljiv hobi koji mu donosi zaradu.

– Moj otac se skupljanjem lekovitog bilja bavio nekih 30 godina. Nažalost, on više nije sa nama, ali sam ja nastavio da radim oko 30 vrsta čajeva sa podnožja Rtnja. Ti čajevi se pakuju u kese ili u veze. Sve je prerađeno i čisto – ističe Petković.

Čajevi raskovnik

Bez stalnog zaposlenja našao je kako da sebi obezbedi bar nekakve prihode. Ipak iz njegove priče može se mnogo naučiti. Bogatstvo koje mu donosi Rtanj nadilazi ono materijalno. Sa žarom i sjajem u očima govori nam da blagostanje i radost koju pronalazi u prirodi nema cenu i da je to ono što ga iznova vraća ovim prostranstvima.

– Kad odem u prirodu i kada nađem kamen osećam se ispunjenim. I volim taj posao. U prirodi nema šefovanja i gazdovanja. Kad želim da odmorim ja odmorim. Volim ove čajeve i ovaj kamen – kaže nam na kraju razgovora i odlazi uveren da je bar nekome dao podstrek da krene njegovim putem.

Kamen

Zainteresovani koji žele da svoje domove i bašte ukrase ovim neobičnim kamenom za sve informacije mogu se obratiti Bojanu Petkoviću na tel:062/746-882.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

four + 20 =