„Буцкићима” представљена Рипаљка и њене лепоте

Друштво

Како да се односимо према животној средини, али и који су то споменици природе који нас окружују, неке су од тема о којима се данас разговарало у просторијама Предшколске установе „Буцко” у Сокобањи. Малишанима је представљен водопад Рипаљка, природно благо овог краја, а предавачи су били из Јавног предузећа „Зеленило” Сокобање коме је ово подручје поверено на чување.

– Сваке године ми организујемо, у сарадњи са вртићем, једно едукативно предавање у вези са заштитом животне средине и очувањем предела природе, са посебним освртом наравно на Споменик природе Рипаљка, који се налази на пет километара удаљености од Сокобање – каже Јелена Миковић из ЈП „Зеленило”, чувара заштићеног подручја – Споменик природе Рипаљка.

Она истиче колико је значајно да се још код мале деце развија свест о важности очувања природе.

– Деца од малих ногу морају да имају став да је ово што је на кугли земаљској тренутно ограниченог века. Морају да наставе да чувају, да обнављају, да разумно користе ресурсе и да се баве заштитом природе – додаје наша саговорница.

Јавно предузеће Зеленило Сокобања је управљач заштићеног природног добра – Споменик природе Рипаљка од 2016. године. Сваке године, како наводи наша саговорница, имају програме редовног одржавања и уређења под покровитељством скупштине општине Сокобања, а као значајну истиче и сарадњу са Министарством заштите животне средине.

Водопад Рипаљка, фото: Кристијан Ђорђевић

Сутра се обележава и важан датум у историјату Споменика Велике и Мале Рипаљке. Тога дана, 11. априла 1949. године Рипаљка је добила статус заштићеног природног добра што се десило први пут у Србији да једно подручје добије такав статус. Запослени у „Зеленилу”, заједно са еколошким друштвом и планинарима овај датум обележиће акцијом чишћења око језерцета и водопада Рипаљка.

Текст: Кристијан Ђорђевић; Јелена Радовановић

Фото: Кристијан Ђорђевић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twenty + 13 =